Банкеръ Daily

Общество и политика

С кворум от 214 депутати започна заседанието на 46-ия парламент

46-ото Народно събрание провежда тържествено първо заседание днес. Двата големи въпроса в днешния ден са около избора на председател на парламента и формирането на редовно правителство. 

Най-голяма е групата на "Има такъв народ" с 65 депутати, ГЕРБ са втори с 63, а след това идват БСП - 36, Демократична България - 34, ДПС - 29 и "Изправи се, ние идваме" с 14 народни представители.

Пленарната сесия по традиция ще открие най-възрастният депутат -

Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

"Мисля, че служебното правителство показа, че може да работи и в особени обстоятелства", коментира пред журналисти преди началото на заседанието Мика Зайкова.

Сесията ще започне в 9.00 часа. Очаква се пристигането на президента Румен Радев, както и на състава на служебния кабинет.

"Харесвам ги, защото са умни и смели момчета и момичета, но това не е задължително", каза Зайкова в отговор на въпрос дали министри от служебния кабинет трябва да останат и в новото правителство.

По думите й конфронтацията и омразата не водят до никъде и най-трудните преговори са по-позитивни, отколкото само да седим и да се караме един друг.

Според нея следващият министър-председател трябва да обедини програмите на протестните партии. Зайкова подчерта, че служебното правителство е дало основа, за да се състави кабинет от хора с различни политически възгледи.

Групата на "Демократична България"

пристигна заедно в Сградата на съединението. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов съобщи, че няма предварителни уговорки за разговори с парламентарните групи.

Иванов ще бъде председател на тяхната парламентарна група. Заместник-председател ще бъде Владислав Панев, а номинацията на ДБ за зам.-председател на Народното събрание е ген. Атанас Атанасов.

Ще има преговори между формациите на промяната

това беше анонсирано от ИТН, които имат правото и отговорността за съставяне на правителство. Ние настояваме тези преговори да бъдат публични, пред очите на българските граждани, заяви Мая Манолова от "Изправи се, ние идваме".

ДПС засега не коментира темата дали ще подкрепи състав на Министерския съвет, предложен от "Има такъв народ". "Дано надделее мъдростта и отговорността пред хората", посочи Йордан Цонев.

ГЕРБ се заявиха като опозиция в 46-ия парламент. „ДПС ще подкрепят „Има такъв народ“, както миналия път. Имаха възможност и тогава да направят кабинет. Не очаквам никаква разлика и този път“, посочи бившият външен министър Екатерина Захариева.

Икономическият министър в служебното правителство

Кирил Петков изрази надежда, че парламентът ще излъчи стабилно правителство.

"Нагласата ми за оставащите дни е да видим какво можем да свършим още като правителство. Трети път избори обаче не е добре. Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна”, заяви Петков пред NOVA телевизия.

Той каза, че няма покана за участие в бъдещото правителство.

Ива Митева не потвърди, но и не отрече

че ще бъде предложена за председател на НС. 

"Надявам се да се избере кабинет. Хубаво е председателят на парламента да е компромисна личност. Надявам се този парламент да бъде още по-особен и страстите да се уталожат. Надявам се да се спазва правилникът, ще започнем да пишем нов правилник", коментира Митева, която бе начело на предишния парламент, който скоропостижно ни изпрати на нови избори.

От БСП съобщиха, че този път няма да подкрепят предложението на "Има такъв народ" за председател на парламента, а издигат кандидатурата на Кристиан Вигенин.

С кворум от 214 депутати започна заседанието на 46-ия парламент. В момента Зайкова отправя приветствие към народните представители и официалните гости.

*Статията е обновена в 9.07 часа на 21 юли


Събитията следете на banker.bg


Facebook logo
Бъдете с нас и във