Банкеръ Daily

Общество и политика

С европари са модернизирани 172 детски градини, училища и университети

Досега с безвъзмездно отпуснатите европари  по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. са модернизирани 172 детски градини, училища и университети, в които се обучават 84 837 деца, ученици и студенти. Това става ясно от писмен отговор до народен представител на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

По програмата се предвижда да бъдат обновени общо 449 обекта на образователната инфраструктура – 307 училища, 124 детски градини, 13 висши училища и 5 обединени детски комплекса в 81 града. В тях ще бъдат вложени 610,8 млн. лв. От обновената в резултат на инвестицията материална база ще бъдат облагодетелствани 251 910 ученици.

След инвестициите по програмата учебни заведения с ново оборудване са 160. 

Така например, природо-математическата гимназия "Васил Левски" в Смолян, средно училище "Васил Левски" в Карлово и професионалната гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград вече имат многофункционални спортни зали, като новият физкултурен салон в Карлово има тенис корт на покрива.

В 39-те големи общини в страната по проекти за повишаване на енергийната ефективност вече са обновени 20 обществени сгради, се посочва още в отговора на министъра.

Това са сгради на държавна и общинска администрация, 7 районни полицейски управления и 25 районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и 75 жилищни сгради. Като резултат годишното потребление на първична енергия от обществените сгради трябва да бъде понижено с близо 12 млн. kWh/година, а преминалите в по-горен клас на енергопотребление домакинства са 1154.

Изградени са нови или са подобрени над 30 км линии на обществения транспорт. Почти 975 хил. жители на тези общини вече се възползват от облагородени незастроени площи в градските райони или рехабилитирани 93 булеварда, улици и пешеходни зони, 13 площада, 4 надлеза, 24 парка и градини и 8 междублокови пространства и детски площадки. Над 2000 лица ползват рехабилитираните 183 социални жилища в градските райони и модернизираните 2 обекта за социални услуги.

Благодарение на средствата от оперативната програма центровете за спешна медицинска помощ в страната вече разполагат със 152 съвременни линейки.

Подкрепени са също 44 обекта на социалната инфраструктура в процеса на деинституционализация, предназначени за грижи за деца или образование на общо над 3034 лица.

По приключилите до края на месец август проекти за реконструкция или модернизация на републиканска пътна инфраструктура по програмата са рехабилитирани над 145 километра пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във