Банкеръ Daily

Общество и политика

С Ердоган Европа бере плодовете, които сама си отгледа, твърди експерт

Негативната "еволюция" в Турция през последните години се случи не без участието на Европа. Европа позволи на Ердоган да бъде това, което е в момента. Това коментира  Чавдар Червенков, бивш директор на военното разузнаване, в коментар по темата за изострените отношения между Анкара и Западна Европа, в интервю за БНР. 

"Европа бере плодовете, които сама отгледа. В отношенията Европа Турция не се отговори на най-важния въпрос - кой за кого е по-важен. Аз мисля, че Европа е много по-важна за Турция, отколкото обратното. Ако сега Турция е много далече от онази Турция на Ататюрк, то сегашната Турция вече няма да има нищо общо, ако Ердоган реализира своя замисъл.  Турция в момента е в кампания. За Ердоган резултатът от този референдум е много важен -  той ще му отвори вратите към отдавна лелеяната мечта за президентска република, да не говорим за сроковете на тази власт", каза Червенков. 

Според него Ердоган, дошъл на власт като реформатор, няма нищо общо с днешния Ердоган. 

"Очевидно той продължава да вярва, че е в състояние да възроди величието на Османската империя и може да бъде съвременен падишах", допълни Чавдар Червенков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във