Банкеръ Daily

Общество и политика

С единодушие избраха единственият кандидат за шеф на Спецпрокуратурата

Валентина Маджарова

С пълно единодушие прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Валентина Маджарова за шеф на Специализираната прокуратура. Досега Маджарова бе временно изпълняващата длъжността административен ръководител на Спецпрокуратурата.

В обръщението си към прокурорите Маджарова посочи, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта "не са на това ниво, на което и на нас самите ни се иска". Маджарова отбеляза, че успеваемостта зависи от нетърпимостта на обществото към корупцията, която според нея е вече безспорен факт, и от работата на КПКОНПИ, структурите на МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Позицията бе вакантна от миналия май, когато оставка подаде Димитър Франтишек. Името на прокурор Франтишек стана особено известно покрай разследването на Антикорупционния фонд за "Осемте джуджета".

За повече от година се смениха няколко временни ръководители, провалиха се и няколко процедури за избор на титуляр. При първата процедура се явиха двама кандидати – тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и следователят бунтар Бойко Атанасов. След две поредни отлагания поради заболяване на Русинова, тя в крайна сметка се отказа от участие. Бойко Атанасов очаквано не събра нито един глас в своя подкрепа в Прокурорската колегия. При втората процедура кандидати нямаше.

В третата се явиха зам.-шефът на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, обвинителят от Специализираната прокуратура Росен Радев и съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Евгениев. На по-късен етап Найденов се отказа, а Прокурорската колегия не хареса останалите двама кандидати и обяви нова процедура.

Така се стигна и до четвъртия провал през ноември 2020 г. с отказа на Димитър Франтишек Петров.

От началото на създаването на първоинстанционната спецпрокуратура нито един неин административен ръководител не е изкарал пълен мандат, включително и настоящият главен прокурор Иван Гешев, който също я оглавяваше за кратко.

Подобно на Маджарова, Иван Гешев също бе единствен кандидат за поста главен прокурор. Общото между двамата не приключва до тук. Както изборът на Гешев, така и този на Маджарова се провеждат на фона на протести срещу статуквото в съдебната система. Протест с искане за закриването на специализираните съд и прокуратура и оставката на Гешев ще има и тази вечер пред столичната Съдебна палата.

Статията е обновена в 16.56 часа на 23 юни

Facebook logo
Бъдете с нас и във