Банкеръ Daily

Общество и политика

С един размах премиерът откри стадион и онкоцентър

S 250 cfbc7796 a39b 4c9d 8bb2 3a83f96b88d5
S 250 798cc826 f750 495f bc2c 4aaeb05fd4f7
S 250 125feb87 074f 45c3 b34f 51cae364d446

Само за няколко часа премиерът Бойко Борисов откри едновременно онкологичен център и стадион на футболния клуб "Етър" и успя да намери връзка между двете събития.

"Спортът е здраве, а здравето е сред нашите основни приоритети. Радостен съм, че и днешният ден е пример за здравна реформа", обясни той във Велико Търново, където беше заедно със здравния министър Петър Москов, кмета на Велико Търново Даниел Панов и футболната легенда Трифон Иванов.

Борисов разясни, че стадионът е построен през 1958 г. и от 30 години не му е правен ремонт. Той е модернизиран за малко над 3 млн. лева.

"През първия ни мандат осигурихме финансирането за футболния терен, който разполага с напълно изградена поливна система и площадково ВиК на тревното покритие, което също е изцяло подменено. Игралното поле разполага също с дренажна и отоплителна система", допълни той.

Монтиран е и линеен отводнител. Вторият етап от проекта бе за лекоатлетическата писта, която струва 2.4 млн. лева. Днес трасето отговаря на всички международни изисквания и е единственото в страната с обособен девети коридор, като е направен и ремонт на южните зали.

Премиерът откри и модернизираният Комплексен онкологичен център във Велико Търново, където ще се обръща специално внимание на ранната диагностика. Ремонтът е на стойност над 10 млн. лева.

Онкологичният център разполага с линеен ускорител от последно поколение, който ще започне работа в най-скоро време. Новата техника включва още апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. Апаратът за брахитерапия е вторият в страната. Той дава възможност да се облъчват директно кухините при тумори на тялото, за които не може да се използва друга техника.

Facebook logo
Бъдете с нас и във