Банкеръ Weekly

Общество и политика

С ДВА БОДИЧЕКА БЛОКИРАХА ЗАПАДНИЯ ПЪТ НА СИРЕНЕТО И КАШКАВАЛА

В хокея има термин бодичек (от англ. заслон), който всъщност означава спиране на атаката с доста груб, но иначе разрешен от правилата, прийом - залепват те на мантинелата или пък те изхвърлят отвъд нея. Номерът се използва и в бизнеса - от две години търговски бодичек блокира нашите мандри - на западноевропейския пазар не сме изнесли нито килограм от прочутите нашенски бяло саламурено сирене и балкански кашкавал. Зяпаме отвъд мантинелата как алъш-вериша го въртят други. Първите съмнения за феър плей лъснаха при вида на свободно пързалящите се добре екипирани асове от Франция, Германия, Великобритания и Холандия, които осигуряват 74% от млякото в общността. Заболя ни, защото до 1990 г. там сме продавали по 6000 т овче сирене и 1000 т кашкавал годишно. Износът на сирене за бившия Съветски съюз е достигал съответно 12 000 и 2000 т, а 8000 т сирене и 1000 т кашкавал са изяждали иранците.


След последното, майско, посещение на санитарни експерти от ЕС, които трябваше да определят евентуалните мандри износителки за Европа, се разбра, че


оставаме отново извън хлъзгавия лед


на търговията. Съмнения ни заглождиха нетърпимо, когато се разбра, че ЕС страда от структурен излишък от 9-9.5 млн. т годишно (в еквивалент на мляко), който трябва да се съхрани или изнесе. Млекари и мандраджии нададоха вой. Председателите на браншовите им асоциации решиха да се жалват на правителството в лицето на вицето Божков (най-подходящ, защото над определени килограми бодичеците не минават - хокеистите са наясно).


В проточилата се три часа среща в МС вицепремиерът Божков се прояви и като селекционер - бързо спретна работна група, която ще нищи проблемите. От малък запомнил надписа на Народното събрание, той обяви, че от другия месец асоциациите на млекопроизводителите и на млекопреработвателите се обединяват, за да се борят с конкуренцията за пазари. Започва разработването и на програма за развитие на двата бранша, за предложения до МС за промени в законодателството и за активизиране на диалога с ЕС. Истина е, че на България трябва да й е ясно какво ще прави със своето млекопроизводство и млекопреработване. Тия дейности у нас са вече изцяло в частни ръце - останали са само 11 държавни млекопреработвателни предприятия, от тях 4 - в процес на приватизация и 7 в ликвидация. Оттук нататък се разчита на частната инициатива.


Тоновите проблеми са


най-вече наши кусури


Голямата част от млекопроизводителите и мандраджиите наистина не са в час за бъдещето на експорта - що е то модерна технология и има ли тя почва у нас, как поновому да се грижат за животните, как да доят и събират млякото. Причината - немотията. За това ни корят педантичните западняци. Истина е, че хладилните вани в млекосъбирателните пунктове са или пожелание, или плачат за преоборудване. А изискването на европейците е строго - температурата на млякото да е под 8 С, за да не се развиват болестотворни микроорганизми (над 150 заболявания могат да се пренесат - от ангина и дифтерит до туберкулоза и бруцелоза). Хигиената в някои от мандрите наистина носи ориенталски привкус, а тенекиите за сирене би трябвало да ни напомнят, че когато бабите ни нямали менци, а отивали на сгледа, на кобилицата окачвали тях. Лабораториите за проби на млякото и да не са кът, са зле обзаведени. Апаратура за следене на температурата, и то самозаписваща, за доказване на всеки миг от технологичния процес, си е пък направо разкош - не трябва да си кривим душата. В края на миналата година ветеринарите от Националната служба наистина направиха яко изтупване на килима, като от проверените 3860 млекосъбирателни пункта пуснаха кепенците на 1300; от 609 мандри заключиха 104.


В приготовление за новия


втори рейд на западняците контрольори


седемте мандри, които Министерството на земеделието и ветеринарите си бяха заплюли като отличници, похарчиха стотици милиони левове, за да се преоборудват. Резултатът през май отново бе връщане на поправителен. Макар че докладът на изпитващите ще се чете в Брюксел през септември, никой тукашен шеф не опровергава изтеклата информация, че ако така я караме, поне десет години ще сме аут от търговията със сирене и кашкавал. Обяснима е обидата у някои наши собственици на мандри, които независимо че се охарчиха здраво, видяха как понякога експертите търсят под вола теле. Доводи като:Водата от тази чешма е изследвана, но не и от онази - макар че и двете са на един водопровод, не липсваха (така съмненията за феър плей се засилиха).


На хората от сой в търговския бизнес със сирене и кашкавал им е ясно, че ако имаме някакви шансове за износ, те са само за продуктите от овче мляко. За другото всеки си има квоти, а и с краве мляко западняците могат да ни удавят. Специалистите са наясно и с


двата подхода


при определяне на качеството на продукцията - европейски и американски. Според първия се следи входящият продукт - т.е. млякото, по три показателя: общо бактериално число - наличие на соматични клетки (получават се при вимето от неправилно доене), наличие на антибиотици и начини на съхранение. Не е вярно, че стандартите ни са толкова ниски и че с подскок можем да преодолеем европейските изисквания. Например европейците държат на 400 хил. микроорганизма в литър мляко, а според БДС в екстра качество трябва да са 300 хил./литър.


При американския стандарт се наблюдава качеството на крайния продукт - затова тази година успяхме да продадем 2281 т овче сирене и балкански кашкавал на САЩ, Ливан и други арабски държави.


Главният проблем


всъщност си остава млекосъбирането. Немощни старци по селата с по 1-2 кравички са основната сила, благодарение на която пием мляко и ядем сирене. Това микроживотновъдство е 86% от общия дял, останалите 13% се падат на по-едрото (според нашия аршин, но не и според европейския). Е, как ще ги стигнем тогава, като искат проби от млякото на всеки стопанин, а то се събира в общ кюп? Председателят на Федерацията на млекосъбирателите Михаил Тачев се изповяда: За да произвеждаме качествено мляко и продукти, трябва да окрупним млекопроизводството. Димитър Карамфилов бе още по-прям: Европа иска да ни принуди да направим стоково стопанство - т.е. едро животновъдство. Давам си сметка за социалните последици. Но съсипано животновъдство, без пари, фуражи и племенни животни, а и без хора, може да се възстанови най-рано след десетина години.


Цени


Изливането на гюмове с мляко от недоволните от ниската изкупна цена стопани е вече факт. Факт е и новата цена на сиренето - около 4500 лева. Кашкавалът пък гони шестте хилядарки. Сега, в разгара на лятото, млякото се събира по 300 лв., а и отгоре за литър и, според Димитър Карамфилов, сиренето излиза от големите мандри за 3800-3850 лв. за килограм. Пак според него през тази година най-високата прогнозна изкупна цена на млякото би трябвало да е 350-400 лв. за литър, а сиренето да струва на производителя 4500 лева. Цените на нашата млечна кухня ще се влияят от още два факта. Никой да не се заблуждава, че ще правим някакви облекчения за млякото в бъдещия закон - заяви откровено вицепремиерът Божков. - Политиката ще бъде следвана както досега. Облагане с по-нисък от общоприетия ДДС на суровото мляко и всички млечни продукти са поискали млекопреработвателите и млекарите, макар че досега киселото краве мляко и сирене бях освобождавани от ДДС. Оплакванията им са, че купуват всичко, съпътстващо производството, с ДДС, а продукцията си продават без него. Категоричният отговор отгоре е да погребат своите надежди за по-нисък ДДС, което явно отваря вратичка за поскъпване.


Как ще пробием на външния пазар


при тия цени, когато прогнозата за 1998-1999 г. е 2060 щ. долара за тон сирене? Димитър Карамфилов коментира проблема така: Ние и сега сме с цени, които много трудно позволяват експорта на продукти от краве мляко. Спасението явно е в преструктурирането на стопанствата.


Какви са перспективите за външните пазари? Мнението на председателя на Асоциацията на млекопреработвателите е, че дори и да е успешно посещението на президента Петър Стоянов в Русия, бизнесът с нея ще се развие с известно закъснение заради инерционните сили. Арабските страни са другата възможност - но тук ни куцат опаковките. Залогът на европейската карта за близкото бъдеще на износа си остава най-малък.


Сътрудничество с правителството


С търсенето на пазари, на външни кредити за закупуването на нова техника ще помагат управляващите. И двамата шефове на асоциации заявиха, че са обнадеждени от започнатия диалог. Таят се надежди и към нашите банки. Говори се за възможност Световната банка да помогне за преструктурирането на животновъдството, при наличието, разбира се, на кадърни проекти. Ще се обсъждат промени в данъчната политика и в законите, намаляването или пълното сваляне на мита при закупуване на техника. В бъдеще двете асоциации ще предлагат цените на млякото, кашкавала и сиренето за всеки следващ месец. Предложено е при закупуването на така необходимите хладилни вани да има митнически прозорец от шест месеца до година, през което време да се внесат безмитно. Говори се за представител на двете асоциации в Брюксел, който да търси контакти с ЕС, за връзки със сродните браншови организации на другите страни.


Иначе засега пак оставаме от нашата си страна на мантинелата. Не ти дават и едно кръгче да направиш сред отличниците. Защото бодичекът е част от правилата на играта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във