Банкеръ Daily

Йордан Цонев:

С четворната коалиция имаме дежа вю с ГЕРБ от 2009 г.

От парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев направи сравнение между реториката на ГЕРБ при идването им на власт през 2009 г. и „Продължаваме промяната“ сега.

Според него днес в парламента има усещане за дежа вю: „Да започнем от лозунгите – нулева толерантност към корупцията, така започнаха пътя си и Бойко Борисов и ГЕРБ. Не подхождаме с недоверие, вярваме, че желанието ви е искрено, искаме да кажем, че това е правено на няколко пъти – през 2001 г. и някои от юпитата на царя дойдоха с този лозунг. Отричането на предходните управляващи е вече видно – хвърлят се къде основателни, къде неоснователни обвинения за неправилно управление и корупционни практики – така започна и управлението на ГЕРБ“.

Цонев цитира и конкретни изказвания за „истинска борба“ и „пълна нетърпимост“ към корупцията от Цветан Цветанов и Бойко Борисов преди 12 години, а също така и напомни, че и Симеон Дянков е говорел за заварени необезпечени договори за милиарди в пътищата.

Депутатът от ДПС подчерта, че при идването си на власт ГЕРБ са отричали периода 2001 г. – 2009 г., макар той с днешна дата да е по-добър по основни икономически показатели от последвалото управление на партията на Бойко Борисов.

Цонев попита дали има участие задкулисието в новото правителство, като уточни, че визира кръга „Капитал“ и по-специално издателя Иво Прокопиев и политолога Иван Кръстев. „ГЕРБ дойде на власт след изключително агресивна медийна кампания, вие – също. Ще ви повярвам, когато видим в медиите на този кръг вие да бъдете разпъвани на кръст, както през тези 25 г. всички противници на този кръг бяха разпъвани“, посочи той.

Още в началото на изказването си той отбеляза, че „това е кабинетът, който е най-дълго подготвян в най-новата ни история, повече от 7 месеца този проект се подготвя“, но тепърва от ДПС ще говорят по този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във