Банкеръ Daily

Министърът-председателят Гълъб Донев

С цената на живота си бургаските полицаи възстановиха границата

С минута мълчание в памет на загиналите полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев - започна редовното заседание на Министерския съвет.

"Причината за смъртта на полицаите от Бургас е в нарушените граници. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си“ – заяви служебният премиер Гълъб Донев и изказа съболезнования на близките на загиналите.

След това обясни, че за да се стигне до сблъсъка на автобуса с мигранти с патрулната кола на двамата полицаи, са прекрачени не една граници. Едната е браздата на Малко Търново, другата - границата, определена от закона. Решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и за тях това да е било фатално, е било продиктувано от желанието им да спрат нарушителите и така да възстановят законността.

Министър-председателят обърна внимание, че е публична тайна, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета.

"И щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, то и службите трябва да бъдат информирани" - категоричен бе премиерът. Ето защо той възложи на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение на пътищата, по които е известно, че се осъществява нелегалният трафик.

Донев обяви и че при охраната на границата и Министерството на земеделието ще окаже помощ на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната.

„Голямата цел, за която работим от ден първи от встъпването си в длъжност, е присъединяването на България към Шенгенскотопространство“ – обяви премиерът и добави, че решителните действия на правителството ще докажат на европейските ни партньори, че сме способни да противодействаме на корупцията и сме способни да защитим границата си, която е и граница на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във