Банкеръ Daily

Общество и политика

С боб, леща, коприва, спанак и ориз хранят пациентите в психиатриите

1,92 лева на ден се отпускат за храна в психиатриите. Това обяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя оповести доклад за условията в местата за задържане и лишаване от свобода.

"1,92 храноден означава три хранения по 63 стотинки, които основно съдържат боб, леща, коприва, спанак, ориз. Това е абсолютно неприемливо", смята Ковачева, която обърна внимание и на „ужасяващите“, по думите й, материални условия в психиатриите, които застрашавали живота и здравето на работещите в тях. За пример тя посочи пожара в софийския психодиспансер в края на миналата година.

Проблеми на психиатриите са тяхната пренаселеност, задържането на хора в тях за година и половина при максимален срок затова от 6 месеца, липсата на лекари.

Омбудсманът Ковачева поиска закриване на Централния софийски затвор и на затворническите общежития "Кремиковци"-София и "Керамична фабрика" - Враца заради лошите материално-битови условия в тях.

В доклада на Ковачева се посочва, че в някои от затворите и арестите, например в Ловеч, Плевен и Белене, битовите условия се подобряват, а броят на настанените лица намалява. "В столицата обаче въпросът с пренаселеността остава нерешен", посочи Ковачева, давайки за пример Софийският затвор и арестите на булевард "Г.М. Димитров“и на улица "Майор Векилски".

Facebook logo
Бъдете с нас и във