Банкеръ Daily

Общество и политика

С близо 3% поскъпва токът за бита

Близо с 3 процента средно поскъпва токът за бита от днес. Това реши окончателно енергийният регулатор. Най-голямо повишение има за клиентите на EVN- с 4 на сто, на ЧЕЗ - с 3 процента, а за Енерго-Про увеличението е с 1 процент.

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както заради това, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар.

Въпреки че спрямо сегашните, цените на топлоенергията стават по-високи, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и този път защити тезата си, че през предстоящия отоплителен сезон потребителите на парно ще платят по-малко от предишния, като разликата между двете ценови решения е около 13 процента. „Ако се отчете анексът, който бе сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше възстановяване на надвзети суми на българските потребители, което всъщност е взето като решение, се реализира, при фактурата за изравнителните сметки, отново имаме намаление с 4,54%“, обясни шефът на КЕВР.

От днес природният газ поевтинява с 6 процента и ще струва близо 19 лева за мегаватчас без такси и налози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във