Банкеръ Daily

Общество и политика

С 80 млн. лева държавата ще обучава възрастните на дигитални умения

Към реформата в дългосрочната грижа за възрастните хора се насочват 755 милиона лева, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран по линия на Европейския съюз. Това обяви социалният министър Деница Сачева при обсъждането на четвъртия стълб от плана – "Справедлива България". 

Целта е осигуряване на качествени социални услуги за всички, настанени в момента в специализирани институции. Министърът каза, че вече са направени решителни крачки по посока на деинституционализацията на деца, както и, че предстои деинституционализацията на дългосрочните грижи и за възрастните хора. 

Сачева обяви, че предстои изграждането на поне 174 нови услуги за 522 потребители с извършване на строителните дейности и доставка на оборудване. 

Заради липсата на обучени специалисти се обмисля част от дейностите да се изпълняват от хора със средно образование, уточни министър Сачева.

Планът ще подкрепи и реформата на пазара на труда. Планира се възрастните хора да бъдат обучени в базови дигитални умения, за да ползват електронните услуги на държавата. 

Конкретната национална програма е с прогнозен бюджет 80 милиона лева. "Започваме от изграждането на облачна среда и създаване, поддържане и администриране на виртуалната платформа за обучение на възрастни - над 16 години, включително организиране на електронни и дистанционни обучения по различни професии и по ключови компетентности, разработване на електронни учебни материали, помагала, интерактивни уроци, електронни тестове", обясни социалният министър. 

Планът за възстановяване съдържа четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България, Справедлива България, и на 30 октомври бе публикуван за обществено обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във