Банкеръ Daily

Общество и политика

С 600 души са увеличени патрулите за охрана на границата

Служебният премиер Стефан Янев

Личният състав на "Гранична полиция", който патрулира по границата, е увеличен с около 600 души. Това обяви на петъчния парламентарен контрол служебният премиер Стефан Янев. Той отговори на въпрос от депутата Минчо Христов от "БСП за България" за политиката на правителството във връзка с опасностите от нова мигрантска вълна. Направена е преоценка на съществуващите планове за действие, както и допълнителна координация с Министерството на отбраната с цел увеличаване на граничните патрули и подпомагането им от въоръжените сили. Предстои свикване на Съвета за сигурност към Министерския съвет, на който да се обсъдят и приемат конкретни идеи и предложения.

Янев увери, че правителството и всички ангажирани служби следят непрекъснато обстановката, оценяват я и подготвят системата за защита на национална сигурност да реагира адекватно при засилена мигрантската вълна. Ситуацията в момента се контролира от МВР. В Министерския съвет е създадена координационна група с участието на почти всички министерства, службите за сигурност и БЧК, която следи обстановката на ежедневна база.

От първостепенно значение е границата с Турция, но и границата с Гърция не е за подценяване, уточни Янев и допълни, че е направена съответната координация и със съседните ни държави.

Временното възпрепятстващо съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, които се нуждаят от спешен ремонт, посочи министър-председателят. Правят се проверки както от "Гранична полиция", така и от областните управители.

Според премиера парламентът може да помогне за преодоляване на проблема с мигрантската вълна с приемане на необходимия допълнителен бюджет за МВР и Министерството на отбраната. Служебният кабинет обмисля да централизира отговорността за държавната граница изцяло в МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във