Банкеръ Daily

Общество и политика

С 60% е намален приемът за специалност "Икономика"

С 60% беше намален приемът на студенти в професионалното направление "Икономика", спрямо приема през 2015 г. Това стана вчера, след като на Министерския съвет беше предложен и приет приемът на студенти за новата 2019/2020 учебна година. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев. Той заедно с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите и на регионалното развитие - Владислав Горанов и Петя Аврамова, разгледаха строителството на новия учебен корпус на УНСС. 

"Приемът в професионалното направление "Икономика" е "нулиран" в шест или седем държавни висши училища, като най-малко е намалението в УНСС, защото правим намалението въз основа на комплексната оценка за качеството на обучението и научните изследвания, и за реализацията на завършилите студенти. В УНСС показателите за реализация, за научна дейност и за акредитация са по-високи от другите висши училища, обучаващи в професионалното направление "Икономика". Въпреки това и в УНСС приемът е намален с над 20 процента спрямо 2015 г. , обясни министър Вълчев. 

Министърът прогнозира, че дългосрочно системата на висшето образование ще работи с по-малко студенти и тя трябва да се настрои към това, включително УНСС ще работи с по-малко студенти. Вълчев уточни, че по-малко ще са студентите занапред в социалните, стопанските и правните науки, защото има много такива кадри. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във