Банкеръ Daily

Общество и политика

С 5.5 млн. лв. се увеличават заплатите в 50 общински музея

Правителството одобри близо 5.5 млн. лв. за допълнителни трансфери за целеви разходи по бюджетите на общините.  С тези пари се очаква да се повиши качеството на изпълнението на програмите и дейностите на музеите и художествените галерии във връзка с опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности.

По-конкретно ще се повишат възнагражденията на заетия персонал, като ще бъдат запазени млади специалисти и изградени експерти в 50 общински музея, финансирани от местната власт. Средствата ще осигурят необходимите гаранции за стабилност на културните институти в областта на културното наследство в условията на продължаващо нарастване на цените на основните материали, енергия и горива.

Средствата се разпределят по предложение на Националното сдружение на общините в Република България, съгласувано със служебния министър на културата - проф. Велислав Минеков.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общини ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във