Банкеръ Daily

Общество и политика

С 24,6 млн. лв. ще гонят по-високи стандарти в здравеопазването и социалните грижи

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери в размер на 24,6 млн. лв. по бюджетите на общините за 2020 г. Средствата са предназначени за финансиране на делегираните от държавата дейности в сферите на здравеопазването и социалните грижи.

Изменението е обвързано с мярката за увеличение на стандартите за делегираните от държавата дейности, считано от 01.08.2020.  

Тя обхваща училищното и детското здравеопазване, здравните кабинети, достигането на размерите на възнагражденията до определените по Колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.) и също по-високи възнаграждения за заетите в социалния сектор.

Мярката е включена в пакета от нови социално-икономически мерки на правителството до края на 2020 г.

Припомняме, че пакетът от нови социално-икономически мерки е отговорът на правителството на кризата с Covid-19. Парите ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Премиерът Бойко Борисов гарантира, че парите ще бъдат извадени от "мазнинките от фискалния резерв" и няма да се наложи да се тегли нов дълг.

От правителствената пресслужба уточниха, че договореният на коалиционния съвет общ размер на новите мерки е 1,1629 млрд. лева, от които социалните мерки са на стойност 731,5 млн. лева, а икономическите - за 431,4 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във