Банкеръ Daily

Общество и политика

С 20 милиона лева ще бъдат изградени 150 училищни STEM центрове

От Министерството на образованието и науката започва да приема проекти по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“Целта е да се повиши интереса и мотивацията на учениците в областта на природните науки, технологиите, инженерните науки и математиката.

С 20 000 000 лева ще се финансира изграждането на до 150 училищни STEM центрове. Проектите ще бъде в две категории: голяма и малка.  В голямата категория ще бъдат отпускани до 300 000 лв. За нея могат да кандидатстват училища с повече от 300 ученици, които не разполагат с вече изграден училищен център. В малката категория ще се финансират проекти на стойност до 50 000 лв. Тя е за учебните заведения с по-малко от 300 ученици, както и към училища с повече от 300 ученици, в които вече функционира такъв тип изграден център.

Училищата ще могат да създават различни видове STEM центрове: за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, за изследователски лаборатории, класна стая за креативни дигитални създатели и други.

Възможност да кандидатстват имат всички държавни и общински училища в страната. Това може да се случи чрез специално разработената платформа – www.stem.mon.bg. На нея се намират и всички необходими документи, материали и ресурси с информация за условията за кандидатстване и насоките за планиране и реализиране на проектите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във