Банкеръ Daily

Съюзът на работодателите в просветата иска:

С 20% да бъдат повече парите за училищата в бюджета за догодина

Диян Стаматов

С 20 на сто да бъдат увеличени средствата за училищата в бюджета за следващата година настояват в позиция до служебния министър на образованието от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. 

Половината от средствата са необходими за покриване на разходите за издръжка на учебните заведения, а другата половина - за увеличение на заплати. 

Като мотиви за исканото увеличение на парите за училищата, от съюза посочват очаквания скок на цените на тока, горивата, водата, нарасналите разходи за доставка на храна в училища и детски градини, поскъпването на хигиенни материали и дезинфектанти, увеличения брой ученици, учещи дистанционно, както и нуждата от повече средства за ученически стипендии. 

"Цените на основните горива, ток, вода, са с очаквания да поскъпнат доста високо", посочи Диян Стаматов, председател на съюза и директор на столичното 119 училище.

Ако средствата за училищата не бъдат увеличени: "Има голяма опасност да видим фалиращи училища, фалиращи детски градини", допълни той.

Искането на работодателската организация за ръст с 1/5 на училищните бюджети ще бъде обсъдено идния вторник в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във