Банкеръ Daily

Общество и политика

С 1.7 млн. лв. командироват учители по български в чужбина

Правителството отпусна допълнителни 1 705 234 лева за командированите в чужбина учители и университетски преподаватели по български.

Те ще получат повече пари за командировъчни, а държавата ще поема част от разходите им за наем на жилище, пътуване и медицински застраховки. Увеличението на средствата е в изпълнение на приетите от Министерския съвет промени в Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина.

С тях преподавателите ще получават допълнително 30% от дневните командировъчни пари във валутата за съответната държава, за да покриват разходите си за квартира, ако приемащата страна не им е осигурила безплатно жилище или средства за наем.

Увеличава се и размерът на самите командировъчни във валута за всички от сектор „Образование, определени в Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина. Държавата ще поема и разходите за път на преподаватели от България до страната, в която са командировани в началото и в края на всяка учебна или академична година, както и пътните разноски на членовете на семействата им.

Целта е да се подобри социалният статус на преподавателите по време на престоя им в чужбина и дейността им да стане по-атрактивна, като по този начин се популяризира преподаването на български език по света.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във