Банкеръ Daily

През последната година

С 15% повече психолози и педагогически специалисти в училищата

С 15 на сто се е увеличил броят на психолозите и педагогическите специалисти в училищата през последната година. Това съобщи министърът на образованието и науката Николай Денков по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия в и извън училище, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

В училищната мрежа към момента работят около 1400 психолози и 800 педагогически съветници, съобщи министър Николай Денков.

"Училищната мрежа разбира нуждата от този тип специалисти, има финансиране за тях. Всъщност един от проблемите е, че ние нямаме достатъчно специалисти, които са готови да се включат в тази дейност", посочи той.  

 "Мястото ни в училище не е добре регламентирано, а между нашите възможности и поставените задачи съществува значително разминаване", каза Елена Мечева, училищен психолог.

Според Диана Ковачева проблемът с агресията в училище проличава особено силно по време на пандемията. "Брутална, шокираща агресия, която плаши", подчерта омбудсманът.

Според Анна-Мария Богданова - детски омбудсман от Стара Загора, проблемът за агресията сред учениците не се обсъжда достатъчно в училищата. 

"Трябва да се изготви именно програма, която да обхваща точно тези теми. Обсъждането им да влиза в часа на класа", предложи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във