Банкеръ Daily

Общество и политика

Ръстът на заразените с COVID-19 е заради българите, върнали се от чужбина

"Клъстерите са основните места, на които се увеличи броят на вирусоносителите. За съжаление, онези, които заразяват близките си, са наши съграждани, прибиращи се от чужбина за лятото. Разбира се, това е по-добрият вариант за разпространение на вируса, ако изобщо може да се говори за добър вариант". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция в Министерския съвет. 

Ананиев съобщи, че засега няма сигнали за възникнал случай на COVID-19 от нощно заведение. Специални указания са дадени на регионалните здравни инспекции, които наблюдават дискотеките и пиано баровете. 

"Занапред ще ви информираме специално в тази насока. Знаете, че бях предложил те да останат затворени", допълни министърът. 

Повече тестове се правят, защото редица сектори, отрасли, области и общини са избрали да тестват своите служители и население, уточни Ананиев. 

Той посочи, че засега отварянето на СПА центровете не е дискутирано. Но ако това се случи, то ще бъде в началото на месец юли.

Ще се наблюдава как действа разхлабването на всяка една мярка. След отпускане на дадена мярка, поне две седмици ще се следят резултатите.

"Разликата между решението, което се базира на здравни аргументи и това, което се базира на политически, е много малка. Трябва да се намери балансът между едното и другото. Трябва мислено да свикнем със съществуването на вируса, но и да сме дисциплинирани и да съхраним хората около нас", подчерта здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във