Банкеръ Daily

Общество и политика

Ръст на обявите за работа отчита българска платформа

Броят на обявите за работа достигна най-високата си стойност от началото на пандемията, сочат данните на най-популярната у нас платформа за оферти за заетост. Ръстът за един месец е със 5%.

Положителната тенденция се наблюдава вече втори месец, след като през август бе отчетен ръст от 10 на сто. Така общият брой на предложенията за работа достигна най-високия си брой от началото на пандемията.

Новите оферти са със 7 процента по-малко от тези, обявени в периода преди кризата. В сравнение със септември миналата година обаче спадът в търсенето на нови кадри е с 13 процента.

С най-голям дял на публикувани обяви са секторите "Търговия и продажби", "Производство" и "Високи технологии и логистика", казва пред БНР експертът Светлозар Петров. "Ние сме доволни, че има достатъчно компании, които да предложат на младите хора това, което те търсят, а именно  - реализация, работа, стаж, и се надяваме тези сектори поне - IT, комуникации и аутсорсинг, те са като че ли са в най-добра ситуация, както и доста от производствата между другото, те да се развиват положително", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във