Банкеръ Daily

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова предупреди:

Ръст на COVID случаите до дни заради новите щамове

Възможно е през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19 по подобие на това, което се случва във Великобритания. Това заяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова във връзка с обявените днес седем случая на Делта вариант, известен като индийски вариант на COVID-19 и един случай Бета вариант известен като южноафрикански вариант. По думите й Делта варианта е с 60% по-заразен от британския щам.

Бета вариантът пък е засечен при чужденец, временно пребиваващ у нас. Той е бил с леки симптоми и е карантиниран. При останалите – заболели с делта вариант, също симптомите са били леки  и те са на домашно лечение. Предстои задълбочено изясняване на връзката между тях и техните контактни лица. Един заболял е бил хоспитализиран и е бил в тежко състояние – с двустранна пневмония и с нужда от прилагане на кислородна терапия. Пациентът вече е без симптоми и е в добро състояние. 

Потвърдените нови случаи на пациенти с индийския вариант са колеги – работят в "Столичен електротранспорт"

"Очакваме случаите да нараснат в близко бъдеще у нас, защото заразените са били контактни с други хора", заяви проф. Христова. Попитана дали от центъра препоръчват въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, тя отговори: "Нека да видим как ще се развие ситуацията. При всички случаи личните противоепидемични мерки трябва много здраво да се спазват и да не се отпускаме от това, че като цяло броят на случаите е намалял."

По думите й  разпространението на Британския щам в България намалява. "Доскоро в София и в цялата страна беше 100% или да кажем 95-99% разпространение на британския вариант. В момента за София 70%", информира здравният експерт и допълни, че извадката е ограничена. Тя отново потвърди тезата, че категорично доказано е, че ваксините действат достатъчно ефикасно и срещу новооткритите варианти на COVID-19.

От думите й стана ясно, че НЦЗПБ се секвенират само доказани с PCR проби. Според нея с приоритет трябва да се изследват проби от завърнали се от чужбина и положителни за COVID лица, от повторно преболедували или ваксинирани, които са се разболели. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във