Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Руското посолство ще може да запази 43-ма свои служители

По повод нотата на Руската федерация от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха изявление на министър-председателя Кирил Петков. В него се казва:
"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера" - гласи текстът, в който "под вчера" се има предвид 29-и юни. По-нататък министър-председателят в оставка продължава:
"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.
Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни" - завършва изявлението на премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във