Банкеръ Daily

Общество и политика

Руското посолство: Осигурете демокрацията, после се занимавайте с "навалнинг"

Посолството на Руската федерация в България

Посолството на Русия в България излезе с о позиция по случая с осъдения опозиционер Алексей Навални, който и днес ще ще яви в съда по дело за клевета.

Дипломатическата мисия твърди, че се тиражират "спекулации около съдебния процес" и напомнят, че Русия е суверенна държава, която няма да търпи намеса във вътрешните си работи.

"Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А.Навални с ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното.

Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство.
Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда.

Смятаме, че най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг», пише в позиция, публикувана във фейсбук профила на посолството.

Борисов: Навални да бъде освободен незабавно

Осъждането на Навални е неприемливо, написа  премиерът Бойко Борисов във Фейсбук в четвъртък.

„Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани”, категоричен е министър-председателят.

Борисов отново определи като недопустимо продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани.

Руски съд осъди критика на Кремъл Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. Съдът обаче добави, че от срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

От обкръжението на Навални призоваха привържениците си незабавно да протестират в центъра на Москва срещу решението на съда.
Адвокатът на Навални заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във