Банкеръ Daily

Общество и политика

Руските военни самолети са преминали през България с разрешение, обясниха от Външно

Във връзка с публикации в медиите по повод преминаване във въздушното пространство на България на руски военно-транспортни самолети, превозващи ЗРК С 400 към Сърбия, Външно министерство уточни, че тези самолети са прелетели след получено разрешение. Става въпрос за публикации, че в нощта на 22 и 23 октомври самолет Ан-124 на руските ВВС прелита над територията на България. Неговият маршрут е от Москва, Ростов на Дон, над Черно море и България за Белград.

Външно министерство иска да обърне внимание на процедурата за предоставяне на дипломатически разрешения за този вид полети в съответствие с действащата международна и национална нормативно-правна уредба. След като в МВнР, дирекция „Консулски отношения“, постъпва нота от съответната държава с молба за разрешение за прелитане във въздушното ни пространство на военно-транспортен самолет, ведомството прави запитване с вербална нота до държавата, която е финална дестинация на полета. Целта е да се потвърди крайния потребител на превозвания товар и целта, за която ще бъде използван.

След получаване на исканата информация, в съответствие със Закона за гражданското въздухоплаване и Закона за преминаване и пребиваване на територията на  България на съюзнически и чужди въоръжени сили министерството предоставя за съгласуване постъпилото искане за получаване на дипломатическо разрешение за прелитане на компетентните български структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във