Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСКИТЕ МЕДИИ В ЕРАТА НА ЮМРУЧНОТО ПРАВО

Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров

В епохата на президента Борис Елцин олигарсите често нарушаваха общественото приличие с постоянните си свади за подялбата на нефтените и алуминиевите компании. Президентът Владимир Путин обаче предупреди за смяната на времената. Олигарсите не трябва да пъхат носа си в държавните дела, ако не искат да получат юмрук по него. Принципът кесаревото кесарю се радва на обществена подкрепа и президентът Путин енергично се зае да разяснява на олигарсите как този принцип се съотнася към самите тях, нефта, алуминия и свободата на словото. Словото може да бъде свободно, но не и от надзора на държавата, обяснява президентът. Колкото до собствеността върху медиите - кесарят започна да прибира вересиите. Потенциално засегнатият олигарх Борис Березовски пръв се досети какво намеква Владимир Путин. Березовски се отказа демонстративно от депутатския мандат, за да заеме удобна позиция в средата на надигащата се опозиция. Такава обаче не се появи. Дори лидерът на Компартията Генадий Зюганов се вживя в ролята на партньор на властта, след като председателят на Държавната дума Генадий Селезньов по указание на Кремъл се зае да изгражда алтернативно ляво обединение. Вербуването на политици продължи и с раздаването на новите апартаменти, построени между другото от Главболгарстрой.

Кръстникът в Кремъл

Юнският скандал с ареста на медийния магнат Владимир Гусински потъна в серията августовски катастрофи. Поведението на медиите очевидно не се хареса на Кремъл, който се зае с ревизия на тяхната собственост, дълговете и лоялността им. Съратникът на Березовски от ЛогоВАЗ Александър Волошин, шеф на кремълската администрация, в прав текст поиска от своя бивш патрон да предаде до две седмици акциите си в ОРТ. Борис,няма да успееш да ме скараш с президента, предупредил приятелят Александър. Съобразителният Борис Березовски реши да устрои от скандала политическо шоу, като предложи на 29 интелектуалци - писатели, обществени дейци, известни журналисти, главни редактори, да поемат обществена опека над ОРТ и над акциите му. Дори главните редактори от конкурентния холдинг Медиа-мост на Владимир Гусински и от ТВЦ на московския кмет Юрий Лужков получиха покана да участват в публичния линч на властта. Някои от поканените обаче се въздържаха, а други от приелите поканата получиха покани за уволнение. Интелектуалците бяха потресени, когато разбраха, че за удоволствието да защитят интересите на Березовски ще трябва да се бръкнат за учредителния капитал на новия Телетръст в размер на 150 хил. долара. А и заплатата на бъдещия генерален директор също ще трябва да плащат от джоба си. При това, ако се окаже, че не се стопанисват добре акциите на олигарха, ще носят имуществена отговорност. Още по-неприятното е, че всъщност Березовски само управлява 49-те процента от акциите, които предложи от името на ЛогоВАЗ и КБ ОРТ. Скандалът обаче се състоя. След като накисна интелектуалците да сърбат надробената с Кремъл попара, пъргавият олигарх се отдаде на агитационна дейност в Европа и Америка. Блестящо разиграната медийна партия бе помрачена единствено от появата на скандалната книга от 400 страници на журналиста от сп. Форбс Пол Хлебников: Кръстникът в Кремъл. Борис Березовски и разграбването на Русия. Журналистът бил потресен от цинизма на олигарха, според когото държавата трябва да служи на едрия капитал, а приватизацията в Русия трябва да премине през три етапа - приватизация на печалбата, приватизация на собствеността и най-накрая приватизация на дълговете. За да се разграбят работещите предприятия, трябва първо да се разрушат, гласи философията на Березовски. След като се натрупат достатъчно средства, те могат да се вложат в полуразсипаните предприятия или направо да се изнесат навън, за да се купува собственост. Хлебников цитира и репликата на Березовски към генерал Лебед след подписването на мира с чеченците през 1996-а: Какъв прекрасен бизнес развалихте...

20 млрд. долара в черните каси

Появата на книгата на Пол Хлебников съвпадна с проучване на парламентарния Съвет по външна и отбранителна политика, според което руските бизнесмени изразходват месечно около 500 млн. долара за подкупи на официални лица. Впрочем и властта прибягва до черните каси. Например червеният банкер Владимир Семаго разказва как на депутатите, с официална заплата 300 долара, били предлагани по 5000 долара, за да провалят опита на опозицията за импийчмънт срещу президента Борис Елцин. През януари тази година на независимите депутати предложили по 50 000 рубли (под 2000 долара) плюс месечна заплата от по 5000 долара, за да влязат в проправителствените фракции. Удостоверенията за помощник на депутата например, които дават доста привилегии, струват между 500 и 2000 долара. На депутата от ЯБЛОКО Виктор Гитин предложили 500 000 долара, за да прекрати ръководеното от него парламентарно разследване за причините за финансовата криза през 1998 година. Той съобщи, че е отказал да вземе парите, но през март бе арестуван по обвинение за корупция. Според Съвета за външна и отбранителна политика разходите за корупция през миналата година в Русия са надхвърлили 20 млрд. долара (колкото държавния бюджет). В Държавната дума например сега има 60 бизнесмени, осем от които са в комунистическата фракция. Скоро ще видите и в новия Съвет на федерацията познати лица - твърди президентът на Чувашия Николай Фьодоров, който твърди, че предприемчиви бизнесмени предлагали 500 000 долара за кресло в горната камара на парламента. Според доклада на Гьотингенския университет и Транспаранси интернешънъл Русия е на 82-ро място сред 90-те най-корумпирани страни в света.

Стига лирика, ревна Вяхирев

На този фон поредният скандал с Медиа-мост изглежда като лошо разигран зрелищен спектакъл. През април холдингът заяви, че няма намерение да връща дълговете на държавата. Притиснат от Кремъл, Газпром заяви, че си иска дълга от 211 млн. долара, дадени под гаранция на кредиторите на холдинга. На 13 юни президентът на Медиа-Мост Владимир Гусински бе арестуван, докато президентът Владимир Путин бе на посещение в Испания и Германия. На 16 юни президентът се върна и Гусински бе освободен от ареста в затвора Бутирка. На 20 юли той подписал споразумение, според което продава на Газпром холдинга, включващ Независимата телевизия (НТВ), радиостанцията Ехото на Москва, всекидневникът Сегодня, сп. Итоги, издателската къща 7 дни и дъщерни фирми, за сумата от 773 млн. долара, от които 300 млн. Гусински получава кеш, а 473 млн. се зачитат като дълг. Към споразумението били приложени и седем протокола, единият от който включвал лични гаранции за самия олигарх, заверен с подписите на генералния директор на Газпром-медиа Алфред Кох и министъра на печата и информацията Михаил Лесин. На 18 септември обаче Гусински заяви, че е подписал документите под дулото на пистолета и отказа да признае юридическата им сила. Междувременно Газпром обвини медийния магнат, че незаконно е изнесъл част от активите на холдинга в Гибралтар. Стига лирика, отсече Рем Вяхирев и нареди на хората си да потърсят сметка от нелоялния партньор, заради който неведнъж се оправдава в Кремъл. Министър Лесин пък разказа как в Лондон, където подписали споразуменията, Кох връхлетял в стаята на Гусински, след като магнатът отказал да се подпише върху всички страници от документа за продажбата. Вие не ми ли вярвате?, възмутил се Гусински и плеснал шамар на Кох. Че то на Вас кой ви вярва?, отвърнал му с плесница Кох. Разтървали ги другите участващи лица. По примера на Березовски, НТВ свика Обществения си съвет начело с Михаил Горбачов, който се възмути от сделката свобода срещу акции. Четирима от главните редактори на холдинга дори поискаха лична среща с президента Путин.

Доброто не остава ненаказано

Преди това четиримата главни редактори се канеха да посетят експрезидента Борис Елцин, за да го питат дали тази свобода е имал предвид, когато им е пробутал Путин за наследник. По случая НТВ и ОРТ в Държавната дума се разигра също гореща сценка, на която Владимир Жириновски поучително заяви: 148 милиона чакат от нас решения, а ние се занимаваме с двама емигранти. Лидерът на ЯБЛОКО Григорий Явлински с горчивина отбеляза в парламента, че никой в Русия не е натрупал състояние с изграждане, а само с разрушение. Адвокатът Генри Резник се учуди как държавата в лицето на Лесин се намесва в спора между две юридически лица. Лесин пък изплака, че никое добро не остава ненаказано, и заяви, че се е подписал като частно лице. Не по-малко учуден бе заместник-председателят на Сметната палата Юрий Болдин, който пък запита как Алфред Кох, бивш министър, амнистиран по дело за корупция, се е оказал на такава длъжност в Газпром. Пикантност в ситуацията добавят други детайли. Газпром-медиа притежава 30% от акциите на НТВ и получи още 20% за кредита, предоставен на Медиа-мост. Генералният директор на Газпром-медиа Алфред Кох твърди, че ще продава акциите на НТВ на чуждестранни инвеститори, но според други сведения се кани да продаде 51% от тях на Видео Интернешънъл. Тази компания фактически се ръководи от сегашния министър на печата и информацията Михаил Лесин. В нея обаче, според неофициална информация, блокиращият пакет от 27% принадлежи на... Борис Березовски. Така скандалният олигарх вместо две, може да получи на тепсия три телевизии - ОРТ, ТВ-6 и НТВ. Както справедливо е отбелязал Тютчев: Умом России не понять...

Facebook logo
Бъдете с нас и във