Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ СПОРЯТ ЗА РАКЕТИТЕ И РЕФОРМИТЕ

Специално за БАНКЕРЪ от Валери Тодоров, кореспондент на БНТ в Москва


След като успя да скара двете камари на руския парламент, президентът Владимир Путин спешно трябваше да помирява и генералитета. Тригодишната война между министъра на отбраната Игор Сергеев и началника на Генералния щаб Анатолий Квашнин изби на едри петна. Министър Сергеев заплаши, че ще подаде оставка, ако бъде прието предложението на генерал Квашнин за реформа на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП). Досега маршал Сергеев с всички сили отричаше каквито и да било търкания и противоречия в своето ведомство. На 14 юли той обаче изгуби търпение и без да дочака реакцията на Кремъл, пряко се обърна към обществеността и генералитета, като заяви, че опитите да бъдат разрушени РВСП е престъпление против Русия и просто безумие. В атаката на Генералния щаб срещу стратегическите ракетни войски имало лични мотиви. Да се задоволяват лични амбиции на такова ниво и с такъв риск е недостойно за руския офицер, заяви Игор Сергеев, който по волята на главнокомандващите Борис Елцин и Владимир Путин вече трета година служи на отечеството по-дълго от официалния срок, предвиден за маршалите и висшия генералитет. Сергеев се чувства лично обиден от новата кампания, тъй като той командваше Стратегическите ракетни войски, когато президентът Елцин го назначи на министерския пост, а по-късно му благодари с маршалско звание.

Маршал Сергеев дръпна военните от политиката

Заслуга на Игор Сергеев е, че успя да охлади страстите на генералите към политическите борби, след като редица от тях подкрепиха опозицията през октомври 1993-а, а други се заеха със същото по-късно - през 1996 г., някои от тях даже оспорваха на Елцин президентския пост (генерал Александър Лебед). Офицерското движение на Станислав Терехов например дълго време бе задължителен участник в акциите на крайнолявата опозиция. Не са забравени и горещите призиви на бившия герой от първата чеченска война генерал Лев Рохлин, който като председател на Комитета по отбраната се самоуби при странни обстоятелства. Рохлин, който командваше един от трите армейски корпуса, които нахлуха в Чечения, върна на Кремъл всички награди и отличия, след което от парламентарната трибуна поиска оставката на президента Борис Елцин заради разрушаването на армията в интерес на други държави и заради национално предателство. Създаденото от Лев Рохлин Движение в подкрепа на армията загуби политическия си блясък след смъртта му, но опозиционните настроения сред част от генералитета не са преодолени. Унижението от политическия мир с чеченците през 1996 г., от драстичните съкращения в армията, която за няколко години от 2.8 млн. бе редуцирана до 1.2 млн. души, съкратеното й финансиране - за сметка на повишеното внимание към спецслужбите, бяха преглътнати от генералитета, след като полковник Владимир Путин даде шанс да бъде върнат престижът на войсковата служба. С цената на още една кавказка война, разбира се - на нова военна доктрина и реанимирането на плановете за ред и връщане на международния авторитет на Русия.

Генералният щаб иска главата на военния министър

Чии интереси защитава Генералният щаб, който трябва да бъде мозъкът на въоръжените сили, запита министърът на отбраната Игор Сергеев. При внезапната си поява в Кавказ след срещата на Шанхайската петорка главнокомандващият Владимир Путин насоли вътрешния и външния министър, като вмъкна многозначителната фраза, че никой не е освобождавал маршал Сергеев от контрола върху чеченската операция. В същото време сега Генералният щаб изцяло планира и ръководи операцията в Чечения.


Генерал Анатолий Квашнин никога не е крил претенциите си към министерския пост. Политическите му акции значително пораснаха след знаменития марш на руските десантчици от Босна в Прищина. Самият Квашнин дължи кариерата си на войната в Чечения. Всички негови подчинени от този период получиха повишения и заеха важни не само в армията, но и в политиката постове. Например бившият заместник на Квашнин Виктор Казанцев от командващ Севернокавказкия военен окръг и Федералните войски в Чечения стана пълномощник на президента в Южния федерален окръг - един от 7-те нови уедрени окръзи, учредени според федералната реформа на президента Владимир Путин.


Квашнин безцеремонно избива опорите под краката на маршал Сергеев. След като настъплението на Генералния щаб в Министерството на отбраната стана опасно за Игор Сергеев, той реши да играе на едро. В ултиматум-обръщение министърът заплаши да подаде оставка, като заяви, че реорганизацията на Стратегическите ракетни войски не е въпрос за военните, а национален въпрос.


Президентът Путин реагира незабавно на опасността да се политизира реформата в армията. Решението за стратегическите сили е толкова мащабно, че от него без всякакво преувеличение зависи бъдещето на страната. То обаче не може да се изкарва на всенародно обсъждане, предупреди главнокомандващият Путин. Виновниците за скандала бяха извикани при президента в Сочи. Секретарят на руския Съвет за сигурност Сергей Иванов строи министъра и началника на Генералния щаб пред телевизионните камери и всеки от тях обяви лично примирието.

Доктрината Квашнин и стратегическите рискове

Според Генералния щаб или по-точно - според началника му генерал Анатолий Квашнин, състоянието на Въоръжените сили е критично. Има два изхода - увеличаване на вече увеличените с 1.3 пъти военни разходи или нов подход към военното строителство. Като по-перспективни бяха оценени провеждането на вътрешни реформи чрез намаляване до минимум на бойния състав на ядрените сили и укрепване на силите с общо предназначение.


Предлага се Ракетните войски със стратегическо предназначение, включващи 19 дивизии, форсирано да бъдат сведени до четири до 2003 г. и да преминат на централно подчинение. След този период вече до 2016 г. Стратегическите ракетни войски трябва да бъдат съкратени (според концепцията на Квашнин) до две дивизии, които ще преминат под командването на Военновъздушните сили. Генералният щаб отчита обстоятелството, че междуконтиненталните балистични ракети ще се съкращават естествено, тъй като изтича срокът на безопасната им експлоатация, и след както Русия изпълни ангажиментите си по ядреното разоръжаване, две дивизии ще бъдат напълно достатъчни за целите на ядреното сдържане.


През 2003 г. Стратегическите ядрени сили ще разполагат с арсенал от около 1500 бойни глави, планира Генералният щаб, при допустими 3500 бойни глави, според договора СТАРТ-2. Земните ядрени средства не трябва да надхвърлят 150 стартови комплекса (сегашните са 756). Според плана Квашнин трябва да бъдат уволнени около 100 хиляди военни ракетни специалисти, а производството на най-новото руско ядрено оръжие - ракетите Топол-М, началникът на Генералния щаб предлага да бъде ограничено до две бройки годишно. По този начин 85% от военния бюджет ще бъде насочен за основните родове войски, а Стратегическите ядрени сили ще получават 15% от него - с 3 % по-малко от сега.

Русия не е Америка, твърдят експертите

Според концепцията на Генералния щаб акцентът трябва да се постави върху Сухопътните сили и върху частите с общо предназначение, които през 2006 г. трябва да гарантират сигурността на федерацията на два фронта без допълнителна мобилизация - в Югозападното направление и в Централно-Азиатското. В подкрепа на частите с постоянна бойна готовност трябва да бъдат вкарани допълнително 50 000 души, които ще бъдат осигурени чрез съкращенията в Ракетните войски. Ще бъде сформирана и нова общовойскова армия в Приволжско-Уралския окръг чрез обединяване на двата сегашни военни окръга. Петдесет и осма армия на Северно-Кавказкия военен окръг, която ще бъде дислоцирана в Чечения, ще има статут на обединение с постоянна готовност. Всяка четвърта сухопътна дивизия трябва да бъде с повишена бойна готовност. Силите за общо презназначение трябва да нараснат до 150 000 души. До 2011 г. боеспособността на тези части ще бъде повишена за сметка на въздушнодесантните войски. Две от четирите дивизии на ВДВ трябва да бъдат преобразувани в десантнощурмови дивизии в състава на Сухопътните войски. Във военновъздушните сили частите с постоянна готовност трябва да бъдат увеличени десет пъти. През 2016 г. в резултат на реформата се предполага Русия да разполага с ресурс за неядрено сдържане на регионално равнище.


Реформата на Генералния щаб предвижда да бъдат запазени и четирите флота - Северният, Тихоокеанският, Балтийският и Черноморският. Каспийската флотилия обаче ще бъде повишена в ранг - ще стане военноморски район.


Инициативите на генерал Анатолий Квашнин могат да имат тежки за Русия военнополитически последствия, притесняват се генарали и военни експерти. Преди всичко нарушава се договореният баланс на ядрените сили. Такова рязко разоръжаване на Русия може да поощри към ядрено въоръжаване редица други държави. Съединените щати освен това биха загубили веднага интерес към СТАРТ-3, тъй като доброволното едностранно разоръжаване на Русия ще надхвърли и най-смелите очаквания на Вашингтон. Русия остава беззащитна пред американската Система за Противоракетна отбрана (ПРО). Тя може да бъде преодоляна единствено от наземните междуконтитентални балистични ракети, които обаче ще бъдат най-драстично съкратени. След такава реформа на Москва ще й бъде трудно да включи в общия процес на ядрено разоръжаване Лондон, Париж и Пекин.Спирането на производството на Топол-М ще парализира съживилата се военна промишленост. Срещу проекта на Квашнин се обявяват не само министърът на отбраната Игор Сергеев, но и главнокомандващият Стратегическите ракетни войски Владимир Яковлев, председателят на Комитета по отбраната Андрей Николаев, председателят на Комитета по външната политика Дмитрий Рогозин, влиятелният експерт Алексей Арбатов. Реформите в американски стил те смятат за опасни за Русия.


Доктрината Квашнин предполага ускорено съкращаване по сто ракети годишно, като се ликвидира възможността част от междуконтиненталните балистични ракети да бъдат използвани като носители за мирни цели. Допълнителните разходи за съкращаване на техниката и изплащането на компенсации на военнослужащите ще надхвърлят космическата за военния бюджет сума от 15 млрд. рубли. Унищожаването само на една шахта с междуконтинентална балистична ракета ще струва 150-200 хил. долара. Така че финансовите разходи ще бъдат не по-малък аргумент в спора, заедно с военнополитическите аспекти.


Примирието в руското Министерство на отбраната е само временно. През есента върховният главнокомандващ Владимир Путин трябва да мисли или за нов министър на отбраната или за нов началник на Генералния щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във