Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСКИТЕ БАНКЕРИ СЕ ЦЕЛЯТ В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ

Уволнението на премиера Виктор Черномирдин и неговия кабинет постави началото на битката за следващите президентски избори. Естествено те няма да минат без подкрепата на икономическите групировки и на руските банкери. Броени дни преди изненадващата смяна на кабинета руското списание Профил направи мартенската си класация на най-влиятелните руски банкери, чиято дума се чува и в коридорите на властта


Преброяване на акулите


Авторите на рейтинга на банкерите политици са впечатлени най-вече от скоростта, с която финансистите бързат да издигнат своите кандидати за президентските избори през 2000-ата година. За топновина в този смисъл те приемат слуха за подготвящото се сливане на три големи руски банки - Мост, Менатеп и СБС-Агро. Според информации от висшите финансови кръгове в Русия основа за това обединение ще бъде СБС-Агро и принадлежащата й клонова мрежа. Някои източници дори твърдят, че вече е създадена работна група за обединението.


На фона на консолидираната неотдавна най-голяма руска петролна компания ЮКСИ подобен банков съюз изглежда напълно реален. Още повече че ще възникне необходимост от такова банково обединение, тъй като днес нито една от трите кредитни институции не е в състояние да обслужва гигант като ЮКСИ. Много разумна е идеята за създаване на специална служба за оптимизиране на финансовите потоци на ЮКСИ, която да води сметките на компанията в обединената СБС-Агро-Менатеп-Мост.


Сред банкерите от тази група се забелязва известно разделение на труда. Например Михаил Ходорковски се зае изключително с промишлеността, оглавявайки ЮКСИ и прехвърли на раменете на Александър Зубаров управлението на банка Менатеп. Шефът на СБС-Агро Александър Смоленский демонстрира удивителна вярност към банковото дело, докато Владимир Гусински, оглавяващ Мост, постепенно изоставя банкирането и се преориентира към политиката и управлението на холдинга Медиа-Мост.


Безспорният идеен лидер на цялата тази компания е Борис Березовски. Съвсем навреме той вкара в управлението на ЮКСИ екип мениджъри от контролираната от него Сибнефт. Неслучайно целият творчески колектив на финансистите, начело с Березовски, присъства при подписване на протокола за обединение на нефтените компании ЮКОС и Сибнефт. А вицепрезидентът на Сибнефт Евгени Швидлер стана вицепрезидент по финансите на ЮКСИ. За никого вече не е тайна, че тази сделка бе благословена лично от бившия вече премиер Виктор Черномирдин. Березовски пък му върна жеста, повтаряйки във всичките си интервюта напоследък, че през 2000 г. на президентските избори ще гласува за Виктор Черномирдин.


В рейтинга на най-влиятелните банкери политици шефът на финансово-промишлената група Роспром-ЮКОС Михаил Ходорковский се изкачи от пето (през септември 1997-а) на второ място след създаването на ЮКСИ.


Борис Березовский обаче се раздели с третото място и слезе на шеста позиция. Това пропадане се обяснява преди всичко с оставката му като секретар на Съвета за сигурност. Березовский не успя да неутрализира влиянието на Чубайс в правителството, не се увенчаха с успех и опитите му да оспорва резултатите от търговете за приватизация на Связьинвест и Норилск никел. Все пак според руската преса той е успял да си отмъсти на Чубайс - веднъж като е съдейства да се разчуе, че е взел 90 000 долара хонорар за книгата за приватизацията в Русия. И втори път, както твърдят някои не съвсем безпочвени информации, като е повлиял на Елцин за уволнението на вицепремиера Чубайс от правителството и най-вече за това той да не се върне в новия кабинет.


В проучването на сп. Профил обаче преобладава мнението, че спадането на рейтинга на Борис Березовский спрямо септември е временно и той скоро ще напомни за себе си - когато се обяви търгът за приватизацията на Роснефт.


Към групата на Березовски се присъединяват и шефовете на Алфа-банк Михаил Фридман и Петър Авен (на 7-о и 12-о място в класацията на Профил). На търга за Связьинвест и двамата бизнесмени бяха на страната на Борис Березовский. Към заслугите на този дует от Алфа-банк може да се отнесат и умелите му ходове при получаване на контролния пакет от Тюменската нефтена компания (ТНК). Алфа-груп вече контролира 49% от акциите на ТНК и повече от 70% от акциите на дъщерната й компания Нижневартовскнефтегаз.


Освен това шефът на Алфа-груп Михаил Фридман и президентът на Башкортостан Муртаз Рахимов се договориха през февруари за създаване на нов мощен нефтен съюз. В Уфа бе регистрирано съвместно предприятие ТНК Башнефт, което ще ползва преференциален данъчен режим. Анкетираните от сп. Профил специалисти не пропуснаха да отбележат и назначението на Владислав Сурков, бивш сътрудник на Алфа, като първи заместник генерален директор на телекомпанията ОРТ (бащиния на Борис Березовски). Интересно е също, че почти едновременно с това Михаил Фридман се лиши от мястото в съвета на директорите на ОРТ - като бивш симпатизант на Чубайс и компанията му.


Потанин през епохата на Ренессанс


Петкратният първенец в рейтинга на банкерите политици Владимир Потанин предпочита да действа самостоятелно. Независимо от загубените позиции на Чубайс и неговия екип в правителството влиянието на Владимир Потанин, както и преди, остава голямо. И въпреки това политиката на най-влиятелния банкер в Русия се промени. Неотдавна Потанин гръмко обяви, че ОНЕКСИМбанк смята да промени концепцията си за развитието. Според думите му групата ОНЕКСИМ няма да участва в приватизацията на обекти, които не са интересни за нея. Изявлението му бе прието като гавра с потенциалните конкуренти, тъй като апетитите на Потанин към приватизацията на най-привлекателните раздържавявани предприятия са добре известни. Едва ли някой ще повярва, че ОНЕКСИМ ще се откаже от примамливата идея да купи поредният пакет на Связьинвест (част от акциите вече са нейно притежание). Приватизацията на Роснефт също е в плана на банката.


Тук е мястото да се отбележи, че макар да обича да играе сам, Потанин има могъщ съюзник - шефа на банка МФК- Ренесанс Борис Джордан. Джордан за първи път попада в класацията и веднага зае девето място! Любопитно е, че в негово лице един от анкетираните вижда своеобразен руски вариант на Сорос. Стремителността, с която той се втурна във финансовия елит, напомня за кариерата на Борис Березовски или Владимир Гусински. Но ако последните двама се утвърдиха благодарение на контролираните от тях медии, то Борис Джордан привлече вниманието с агресивната си политика на фондовия пазар. Появилите се напоследък в пресата най-различни разобличителни материали за стила на Джордан (като например публикации за телефонните му разговори с ръководители на различни министерства и ведомства), освен че му придават скандална слава, внушават че него действително го приемат в кабинетите на най-висшестоящите.


Държавата - това сме ние


Шефовете на държавни банки обособяват една доста влиятелна група от банкери. При това те също принадлежат към екипа на Черномирдин.


Сергей Дубинин, шеф на Централната банка, губи втората си позиция в класацията на Профил от септември и вече е на пето място. Този срив се дължи не толкова на намаляващото му влияние, колкото на активната позиция на конкурентите му в рейтинга. В края на миналата и началото на тази година, след азиатската финансова криза, Сергей Дубинин се оказа в сложна ситуация. Международните рейтингови агенции, в частност Fitch IBCA и Moody`s, обявиха намеренията си да снижат кредитния рейтинг на Русия. Въпреки това именно Дубинин положи максимални усилия за предотвратяване на финансовата криза в Русия. Действията му за стабилизиране на руската рубла се оценяват като навременни и успешни.


По традиция шефът на Сбербанк Андрей Казмин промени позицията си в рейтинга (11-о място) успоредно със Сергей Дубинин. Голяма част от проблемите, свързани с намаляването на доходността на ДЦК и оттеглянето на чуждестранните инвеститори от пазара, легна на плещите именно на Спестовната банка на Русия. Още един член на отбора на Дубинин - шефът на Внешэкономбанк Андрей Костин, слезе на по-ниско стъпало в класацията на банкерите политици - от 12-о на 14-о място. В същото време анкетираните отбелязват нелекият опит на Костин да реформира Внешэкономбанк и да я приспособи към условията на пазара. По време на визитата на Борис Елцин в Италия банката сключи редица кредитни споразумения на обща стойност 110.2 млн. долара.


Приятелите на Газпром


Президентът на Инкомбанк Владимир Виноградов се изкачи от 11-о на 8-о място. Доскоро Виноградов, подобно на Владимир Потанин, бе считан за вълк-единак, макар и не толкова хищен. Напоследък Инкомбанк е в центъра на различни слуховете, като този, че се е стигнало до разговори за продажба на пакет от акции (около 10%) на Газпром. Ако това е вярно, смятаният за единак Виноградов в крайна сметка ще се окаже член на банковата група на Газпром. При това положение газовият гигант може да стане собственик на мощна клонова мрежа, в която участват и Промстройбанк, Империал, НБР и Инкомбанк. А Инкомбанк ще стане третата по големина след Сбербанк и Агропромбанк.


Според друга версия самият Борис Березовски се е насочил към Инкомбанк. И вече няколко пъти се е срещал с Владимир Виноградов. Впрочем такива срещи между двамата имаше и преди година, но тогава не се стигна до съвместно решение.


Добри са отношенията между газпромовските банки (Империал и НБР) и банка Российский кредит. Шефът й Виталий Малкин за втори пореден път остава на 13-о място в класацията. Банката оперира с голям пакет от акции на металургичните комбинати. Наистина металургичните наклонности на Роскредит станаха явни след редица разобличителни публикации. На два пъти в пресата се появиха публикации, същността на които бе да се покаже, че банката е в дълбока криза. И за да не се разори, трябва да продаде принадлежащия й пакет акции от КрАЗ, Лебединския ГОК и Новолипецкия комбинат. Роскредит предпочете да не отговаря чрез медиите, не продаде своите акции и запази основните си клиенти. Публикациите оказали влияние само на някои вложители. Освен това в края на февруари Российский кредит откри свое представителство в Лондон. Според съобщения на представител на банката лондонският й офис ще се занимава с финансови консултации.


Всички за един


В крайна сметка трите финансови групировки - на Березовски, на Дубинин и на Газпром, така или иначе са ориентирани към Виктор Черномирдин. За никого не е тайна, че председателят на централната банка Сергей Дубинин никога не е криел протекциите, с които го обграждаше бившия премиер Черномирдин. Така че на предстоящите президентски избори всички държавни банки от лагера на Дубинин ще работят за победата на Виктор Черномирдин. Не бива да се забравя, че това е най-мощната групировка, в която влизат Централната банка, Сбербанк, Внешэкономбанк и Внешторгбанк.


Основният извод от този рейтинг недвусмислено показва, че банкерите политици са едновременно и банкери лобисти и поради това имат доста предимства пред професионалните финансисти. По стара руска традиция те знаят, че ако имат добри съюзници в коридорите на властта, може и да не се грижат за високата надеждност на своята банка, както и да се мъчат да сведат до минимум рискованите операции. Ако нещо се случи, такава банка винаги може да разчита на бюджетни пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във