Банкеръ Daily

Общество и политика

Руският патриарх си тръгнал огорчен от политическата реторика

Руският патриарх Кирил си тръгна от България огорчен. Това обяви самият той на Летище София преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия", обясни причината главата на Руската православна църква. 

Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия, обясни руският патриарх. Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, каза патриарх Кирил. 

Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация. Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия Шипка, сподели главата на Руската православна църква. 

"Не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България", коментира патриарх Кирил. 

Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за срещата с българския президент Румен Радев, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във