Банкеръ Daily

Общество и политика

Руският патриарх Кирил пристигна в България

По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим.

Сегашното посещение у нас на патриарх Кирил и на църковната делегация от Русия е по повод на 140 години от Освобождението на България от турско робство и ще продължи до 4 март.

Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, бе посрещната на летище "София" от митрополити от Светия синод на БПЦ. Това са Старозагорският митрополит Киприан, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий, с тях ще са и Мелнишкият епископ Герасим и архимандрит Василий. Заедно с представителите на БПЦ на летището ще бъде и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов. Присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

На летище "София" Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще направи кратко изявление за медиите, след което руската църковна делегация ще се отправи към Синодалната палата. Там патриарх Неофит и членовете на Светия синод ще посрещнат патриарх Кирил в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил", където руският патриарх ще отслужи молебен. В 16.00 часа в приемния салон на Синодалната палата ще се състои официална среща, на която приветствено слово ще отправи българският патриарх Неофит, а руският патриарх Кирил също ще му отговори със слово. След това в Синодалната палата е предвидена кратка пресконференция на Волоколамския митрополит Иларион от Руската православна църква и на Старозагорския митрополит Киприан.

На 3 март, събота, двамата патриарси и предвожданите от тях църковни делегации ще посетят храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка, където ще бъдат посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан. Там ще бъде отслужен и благодарствен молебен. На него се очаква да присъстват президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

По програма се предвижда, след това всички заедно да се отправят към паметника на върха, където да бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите войни от всички националности за Освобождението на България. Вечерта в София е предвидена и среща на руския патриарх Кирил с министър-председателя Бойко Борисов, след което българският и руският патриарх ще участват в тържествената заря-проверка за Националния празник на България на площад "Народно събрание".

На 4 март, неделя, българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Двамата патриарси ще отправят слова в храма, след което ще си разменят и подаръци.

Очаква се следобед двамата патриарси да имат среща с президента Румен Радев, след което патриарх Кирил ще посети руския храм "Св. Николай" в София.

В интервю за ТАСС от тази седмица българският патриарх Неофит заяви, че очаква с радост визитата в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. "Вече 140 години живеем със своя вяра и в свое свободно отечество. Най-големият дар от Бога е свободата, затова няма да забравим да благодарим на Него за Неговата милост, както и на всички герои, дали живота си в името на ближния", каза българският патриарх Неофит в навечерието на годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г.

През 2012 г. патриарх Кирил посети Пловдив, където в митрополитския храм "Света Марина" беше отслужен благодарствен молебен. В последния ден от посещението си у нас през 2012 г. - 29 април, руският патриарх и патриарх Максим отслужиха Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След литургията патриарх Кирил участва и в молебен в храма на Руското подворие в София, както и в поклонение на гроба на архиепископ Серафим. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил същия ден в София получи и почетната степен "доктор хонорис кауза" на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във