Банкеръ Daily

Общество и политика

Руски граждани се застъпили за пускането на Божков от ареста в ОАЕ

Бизнесменът Васил Божков, който от две седмици е задържан в Абу Даби, е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.

В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за пускането на Васил Божков от ареста, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници, близки до разследването на престъпната група, която според прокуратурата е ръководена от Божков.

Божков има повдигнати седем обвинения, включително за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. 

Българските власти подготвят искане за неговата екстрадиция. Очаква се искането да бъде готово до дни и да бъде изпратено в Министерството на правосъдието. То ще е с обем от 120 страници, като в момента се превеждало на арабски. 

Заедно с Божков в ОАЕ бе задържан и мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов.

В сряда имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата. Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха ресторант "Грозд" в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков.

Наред с това Националната агенция за приходите започва активна работа по случая "Васил Божков" и неговия хазартен бизнес. Приходната агенция е наложила запори върху дялове на две компании свързани с Божков. 

На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков.

Основанието е предполагаеми публични вземания. Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във