Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСКАТА СВРЪЗКА НА ПИРАТСКОТО ПРОИЗВОДСТВО

На 30 април бе огласен т.нар. Списък 301, за производството и търговията с пиратски аудиовизуални и софтуерни продукти, който включва ЕС (!), България, Израел, Русия, Турция, Китай, Аржентина, Макао, Египет, Еквадор, Индия и Индонезия. САЩ съобщиха и това, че ще подадат оплакване в Световната търговска организация. А нейният вицепрезидент Нийл Търковиц заяви, че на България се отпускат още няколко транзитни месеца - до септември - за да се справи с проблема. В противен случай ще се открият процедури за налагане на търговски санкции.


Асоциацията на разпространителите на компютърен софтуер в САЩ пък за първи път гласно обяви, че 90% от компютърния бизнессофтуер в България е пиратски. Като малко утешение можем да приемем, че с подобен процент и подобно обвинение са удостоени Китай, Виетнам и Индонезия. Но докато обвиненията срещу нас идват от Запад

съдебните действия се развиват на Изток

Неотдавна Следственият комитет на руското вътрешно министерство съобщи за заловено огромно количество пиратски счетоводни програми, чийто произход се разделя между България и Украйна. По същото време бе публикувано разпореждане на кмета на Москва за разрешителния ред за търговията с аудиовизуални и софтуерни продукти. Съгласно него всички търговци с касети и компактдискове са длъжни да получават лиценз от Комитета по телекомуникации и от московското кметство.


Съобщаваме тези подробности, защото източното направление в момента е приоритетно за българските пирати. В Москва вече се говори открито за българска мафия, която контролира вноса и продажбата на аудиопродукти. Първите контрабандни дискове са се появили през март 1997 година. Тогава сътрудниците на Западното митническо управление са получили информация за незаконен превоз на компактдискове във влака Москва-София-Москва. Няколко дни поред митничарите обискирали много прецизно пристигащите от нашата столица експреси, но особено удачни се оказали първите две проверки. Зад ламперията на вагоните били открити тайници, препълнени с пиратски аудиопродукти. Митничарите иззели около 50 хиляди компактдиска и задържали 10 кондуктори, шафнери и друг обслужващ влака персонал. При разпитите железничарите разказали на следователите, че на Централна гара в София при тях идвали непознати българи и ги изправяли пред бърз избор: Ако прекарате дисковете, ще получите по 500 долара всеки. Ако откажете - повече няма да видите нито България, нито София. В Москва на Киевската гара товарът трябвало да бъде предаден на хората, които подадат парола. Вследствие на признанията двама от железничарите са освободени, други двама в началото на април застанаха пред съда с обвинение за контрабанда, а делата на останалите шестима още не са приключили.


Но московските следователи не се задоволяват с постигнатото.

Делото против Филип Стайков

Разпитът на руските железничари и последвалите оперативни действия на милицията отвели следователите до значително по-високото равнище на пиратската дейност. Във фокуса на вниманието попада българският бизнесмен Филип Стайков, собственик и изпълнителен директор на московската фирма Арсе. Негови снабдители се оказали същите български производители, които зареждали с компактдискове и железничарите. Установило се, че г-н Стайков е добре известен на продавачите на най-популярния московски аудиовизуален пазар - този в дома на културата Горбунов. Митничари и следователи единодушно стигнали до заключението, че българинът вероятно е важна фигура от междинния пласт на международна група контрабандисти на компактдискове.


Никак не било просто да се доберат до него. Фирмата за търговия на едро МСП поръчвала по заявка от дребните търговци пиратски дискове на своята свръзка Стайков, а той чрез български фирми купувал стоката - и редовна, и пиратска. На руската граница, независимо от забраната за внос на спорна продукция, митницата не искала лиценз за компактдисковете. При това, по думите на самия Стайков, неговата фирма Арсе отговаряла не за самата стока, а само за правилното й оформяне на границата. За преодоляване на митническите проблеми на аерогара Шереметиево 2 Стайков използвал помощта на бивш митничар от летището.

Първата и втората грешка

През юни 1997 г. Стайков прави грешка. Българинът не декларирал 15 хиляди диска от поредната пратка. Оперативните работници ги иззели, но не възбудили дело срещу него, опитвайки се да проследят линията по цялата й дължина. Стайков вече бил под наблюдение. Детективите установили, че работата с този човек няма да е никак лесна, защото посредниците не носят никаква отговорност за действията на своите партньори.


Филип Стайков прави и втора грешка - през юли 1997 г. с подправени документи бизнесменът получава от България и декларира 64 хиляди компактдиска на стойност 140 хил. щ. долара по цените на московския пазар. Пратката веднага е изпратена в офиса на фирмата МСП, където вече чакали десет души дребни търговци от пазара Горбунов и от Новосибирск. Чакали и оперативните работници. Филип Стайков и всички присъстващи били задържани, а товарът- конфискуван и пратен за експертиза.


Дребните риби успели да отплуват, но българският бизнесмен останал в мрежата. Предявено му било обвинение в нарушаване на авторските права на шест руски и чуждестранни фирми за производство на звукозаписна продукция и за нанесени щети за около 300 хил. щ. долара. Но Стайков отново не бил арестуван!? По същото време той възглавил нова фирма и вече на нейния адрес продължил да получава пиратски музикални пратки от България.

Все пак се стига и до арест

През октомври Стайков се канел да лети за София и очевидно много е бързал, защото така и не си поискал останалите в митницата 100 хиляди (!) компактдиска. Следователите, изплашени, че може повече никога да не го видят в Москва, побързали да го приберат. Свалили го буквално от стълбата самолета. Адвокатите на българина - Олег Шляхов и Алексей Завгородний - настояват, че арестът по обвинение за нарушаване на авторските права (очевидно руснаците имат предвид продуцентските права - б.а.) е незаконен, и че става дума за дискриминация по национален признак. До този момент Следственият комитет на Министерството на вътрешните работи още не е предявил обвинение за контрабанда. Следователите отхвърлят аргументите на адвокатите и делото отишло в Преображенския съд. През февруари 1998 г. Филип Стайков обжалва задържането, но до април по различни причини делото не е разглеждано. (За последен път то бе отложено в началото на април поради заболяване на съдията.)


Това мъртво време се оказало добре дошло за следователите, които потърсили и намерили необходимите доказателства за престъпната - както смятат те - дейност на Стайков. Автоматично му е предявено и ново обвинение. Този път не само за нарушаване на продуцентските права на потърпевшите руски и чуждестранни фирми, но и за контрабанден превоз на 64 хиляди компактдиска, както и за подправяне на документи. От своя страна Стайков дава изявление, че допълнителното обвинение е необходимо само за да оправдае незаконния арест.

Следователите продължават издирването

Целта им е да се доберат до по-високите етажи - фирмите производителки на пиратската продукция. Но както писа авторитетната руска преса, ясно е едно - в Москва е разкрита руската свръзка на българските аудиопирати. А това е нов етап в темата, защото българската полиция и досега продължава оперативните си занимания и издирвания само в най-ниските етажи на престъпните групировки и фирми. Интересно е и друго - според публикациите в руския печат всички материали по пиратската дейност на българите на огромния и предпочитан руски пазар се препращат в София. Дали обаче и в София се прави нещо по въпроса? Докато САЩ ни плашат със санкции, докато пиратите у нас се прегрупират и заемат кръгова отбрана, а край останалите поточни линии в България, образно казано, е застанал на пост по един полицейски сержант, на изток дейността се разширява. И ако Филип Стайков е обвинен в нарушаване на продуцентските и търговските права на фирмите производителки, то руснаците - и те като нас! - все още не са започнали да защитават по подобаващ начин анторските права на композиторите и изпълнителите. Което пък води след себе си до увеличаване на пиратските печалби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във