Банкеръ Daily

Румен Радев в Чехия:

Руската агресия в Украйна руши утвърдения международен ред

S 250 0006b113 3103 4fac 9233 a7ebec1950e1

Президентите на България и Чехия осъдиха остро руската инвазия в Украйна. След срещата на Румен Радев и Милош Земан в Прага българският държавен глава отбеляза, че конфликтът може да бъде продължителен и съпътстван от много кризи. 

"В това отношение трябва да бъдем внимателни към кризите, които предизвиква тази война - продоволствена криза, която от своя страна води до нови мигрантски вълни, енергийна криза, нарушени доставки, галопираща инфлация. Затова е изключително важно санкциите, които налагаме, да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи и в тази връзка спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да бъдем изключително внимателни в тяхното прилагане и да отчитаме спецификите на всяка една страна", заяви Радев.

"За нас Чехия има особено място - не само като приятелска държава и член на европейското семейство и съюзник в НАТО. Нашите връзки имат дълбоки исторически корени. Те датират от 9 век с историческата мисия на братята Кирил и Методий и славянската солидарност", посочи още Румен Радев след срещата си с чешкия президент..

"Стокообменът ни е рекорден, но споделяме убеждението, че можем да постигнем повече със съвместни инвестиции, включително в енергетиката и военната промишленост", допълни Радев. Според него постигането на климатична неутралност за нашите две страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика. Освен това не бива да допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и т.н.

"Естествено осъждаме категорично руската агресия в Украйна, която руши цяла държава. Руши и утвърдения международен ред и създаваната с десетилетия архитектура за сигурност в Европа. Тази агресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна промяна на Алианса и трансформация с фокус към Източния фланг. За съжаление войната постави страните ни пред предизвикателства, особено чешкото председателство на ЕС. Призивите за прекратяване на нападенията и насърчаване на преговорите отстъпват пред войнствената реторика и заклинанията за победа. Това означава дълга война на изтощение с тежки последици както за двете страни, така и за цяла Европа. България и Чехия са солидарни с украинците и приемаме стотици хиляди бежанци. Това, което трябва да направим, е да се ангажираме повече с нашата стратегическа автономия и с енергийната си независимост", изтъкна българският президент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във