Банкеръ Daily

Общество и политика

Русият патриарх: Важното е българският и руският народ да запазят добрите си отношения и общата система от ценности

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил пристигна в петък у нас за честването на 140-ата годишнина от Освобождението на Българския от османска власт. Преди да отпътува, той разговаря в московската си резиденция в Даниловския манастир с журналисти, предаде БНР.

"Руската и Българската православна църква имат много дълга история на братски отношения. Именно поради факта, че нашите народи в по-голямата си част са православни и имат много общо в културата и езика си, България винаги е била възприемана в Русия като братска страна. Историята потвърждава тази теза." Това посочи патриарх Кирил и изтъкна ролята на Руската православна църква при вземането на решението за започването на освободителната за нас Руско-турска война от 1877-1878г година:

"Бих искал да кажа, че Руската църква, извършвайки молебени в почти всички руски храмове за страдащия български народ, е формирала такова обществено мнение, което е повлияло на политическото решение за започването на военни действия на Балканите. Ако я нямаше тази всенародна подкрепа отдолу, трудно е да се каже дали тогавашното руско правителство би направило такива жертви. Десетки хиляди са загиналите. Десетки хиляди са и инвалидизираните. Тази жертва е била обяснена с най-важния и силен аргумент: отдаваме живота си за нашите братя единоверци."

Руският патриарх припомни друг момент от историята, когато, по думите му, Руската православна църква е помогнала за признаването на Българската след така наречената българо-гръцка схизма:

"Достатъчно е да кажем, че при възникването на българо-гръцката схизма, когато Българската църква не е била признавана в семейството на поместните православни църкви, решаващият глас за признаването на автокефалията ѝ е именно на руската църква, а през 1953 година този решаващ глас е помогнал за признаването на Българската патриаршия, която, както е известно, е прекратила съществуването си заради политиката на Турция. След 53-та година са били необходими осем години, за да бъдат убедени някои православни църкви, че Българската патриаршия трябва да бъде призната от всички. Не мога да не си спомня името на моя учител митрополит Никодим, който е бил добре познат в България по онова време. Той е направил много, за да склони поместните православни църкви безусловно да признаят българската патриаршия. Това са епизоди от нашата история. Мисля, че братските отношения между нашите църкви са издържали проверката на времето."

Имало е кризи в отношенията на българската и руската държава, но не в отношенията между двете църкви, подчерта патриархът:

"По време на военни действия България и Русия са се оказвали от двете страни на барикадата, а църквите винаги са били заедно през цялата си история. Вече разказах за подкрепата на руската църква за българското православие по време на така наречената българо-гръцка схизма. Споменах и активната позиция в полза на признаването на независимостта на Българската православна църква и Българската патриаршия. Не е имало някакви тъмни страни в нашите междуцърковни отношения. Това е много важно, защото ако няма отношения между църквите, не може да има отношения и между народите, а що се отнася до политиката, тя е променливо явление. Днес е една, утре - друга. Важното е братските народи, независимо от политическия контекст, да запазят добрите си отношения и общата система от ценности."

Facebook logo
Бъдете с нас и във