Банкеръ Daily

Общество и политика

Русия тества спрей срещу коронавирус

Миналата седмица бе съобщено, че Европейската агенция по лекарствата води преговори с Русия за ваксината срещу коронавирус "Спутник".

Ваксината срещу новия коронавирус която се разработва от Научно-изследователския институт по грипа в Санкт Петербург, е под формата на спрей. Планира се ваксината да се приема във вид на капки или спрей за нос, съобщава ТАСС.

Препаратът е показал безопасност и изработване на антитела в доклиничните изследвания. До момента са получени добри резултати за нейната безопасност и имуногенна активност, твърдят от научния екип.

По-рано от института съобщиха за ТАСС, че техни учени разработват ваксина срещу COVID-19 въз основа на противогрипна ваксина. Отслабена версия но новия коронавирус се използва като вектор за доставка на протеини на коронавируса и имунният отговор трябва да даде защита срещу заболяването.

Очаква се доклиничните изследвания да приключат до месец май тази година.

Миналата седмица бе съобщено, че Европейската агенция по лекарствата води преговори с Русия за ваксината срещу коронавирус "Спутник". Т

Говорител на Европейската комисия обяви, че досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в Съюза ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа. Комисията отбеляза, че отделните страни членки могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във