Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ - СТРАНАТА НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ

В пряк диалог с телевизионните зрители президентът Владимир Путин разясни на гражданите на Русия, че не си струва да дават подкуп на служителите на пътната полиция. Не Япония, а Русия може да се смята за страна на изгряващото слънце, подчерта президентът. Над 2.3 млн. руснаци пожелаха да му позвънят, за да разберат какво мисли и как си представя бъдещето на държавата. Когато през 2001 г. той за първи път застана пред телевизионните камери, 500 хиляди жители се осмелиха да се обадят на преките телефони. Оттогава насам само през 2004-а Владимир Путин пропусна да се яви на живо пред зрителите и слушателите на централните електронни медии.
Икономическият ръст през тази година е 6.6%, а военните разходи през последните пет години са се увеличили 3.5 пъти, каза Путин. По думите му трябва да е ясно, че никой няма да успее да въвлече Русия във външни конфликти и тя последователно, настойчиво и твърдо ще отстоява националните си интереси. Федерацията няма нужда от нови територии и затова няма намерение да присъединява към себе си Абхазия или Южна Осетия. Но в същото време Москва внимателно следи международните прецеденти, например Косово, и затова ще се придържа към своя позиция относно националното самоопределение.
Според президента, държавата няма да разреши приватизиране на горите и руснаците ще могат свободно да ходят за гъби, а пропастта между крайно бедните и крайно богатите ще бъде съкращавана. На въпроса какво ще стане със страната след изтичането на мандата му през 2008-а Путин многозначително отбеляза, че се надява да запази главното - доверието към него. Тогава ние заедно ще можем да влияем на политиката, посочи той, като не изключи, когато му дойде времето, да каже и на глас мнението си за вероятния приемник. Съдейки по едно от изследванията, сред президентските фаворити води вицепремиерът Дмитрий Медведев, който се ползва и с подкрепата на 11% от гражданите. Един процент след него е председателят на Комунстическата партия Генадий Зюганов, следван от либералдемократа Владимир Жириновски и вицепремиера и министър на отбраната Сергей Иванов. Едва ли обаче точно и само в този кръг трябва да се търси бъдещият приемник. Всичко ще бъде добре, увери Путин. На руски този израз може да се тълкува доста многозначително.
От изявата на президента се разбра, че Русия е разтревожена от милитаризацията на Грузия и от вероятността Тбилиси да се опита да разреши териториалните си проблеми със силата на оръжието. Затова Москва полага усилия де се предотврати евентуално кръвопролитие. Руското военно присъствие не било излишно и в Севастопол. Русия няма да се намесва във вътрешните работи на Украйна, но при молба от украинския народ или украинското ръководство е готова да предотврати намеса отвън. Москва не се стреми към предсрочно извеждане на Черноморския флот от военноморската база в Севастопол и е готова да води преговори за удължаване на срока за наема след 2017 година. Доходите от наема и създаването на нови работни места не са за подценяване, посочи Владимир Путин.
Сега Русия харчи 2.5% от брутния си вътрешен продукт за отбраната и армията. Числеността на войската е 1.13 млн. и от 1991 г. тя е съкратена почти три пъти. Флотът скоро ще получи нови атомни подводници, а вече е в действие и програма за модернизирането му до 2030-а. Балтийският флот е готов да защитава морските комуникации, а Северният флот и нефтопроводите, ако това се наложи.
Ядрените изпитания в Северна Корея са недопустими, но никоя страна не бива да бъде изправяна до стената. Международните посредници не намират верния тон в спора с Пхенян, поясни Путин. Трябва да се върнем към шестстранния формат на преговори с участието на Руси, САЩ, Китай, Япония, Южна Корея и КНДР, изтъкна руският президент. Ядреният взрив бе на 177 км от руската граница, но за щастие посоката на ветровете е такава, че радиоактивните облаци отиват над океана.
Журналистите бяха леко смутени, когато Путин разказа как по време на вълненията в Карелия той не е успял да се свърже с председателя на републиканското правителство. По време на визитата си в Париж президентът също бе изненадан, че лидерът на Приднестровската Молдовска република Игор Смирнов е по същото време в Москва. Преди няколко години Путин твърдеше, че не може да се свърже с генералния прокурор Владимир Устинов, когато бе задържан олигархът Владимир Гусински. А когато бе арестуван президентът на ЮКОС Михаил Ходорковски, пък заяви, че не може да се меси в стопански спорове. Иначе той има много мобилни телефони, но използва други средства за връзка.
Русия няма да се превърне в суровинна колония, а ще се стреми към развитие на нови технологии, успокои зрителите руският президент. Поръчковите убийства ще бъдат разследвани докрай. Но и журналистите е необходимо да се пазят сами. За неотдавнашния скандал в Израел, когато Путин несръчно се пошегува с исковете срещу израелския президент за сексуални посегателства, журналистите не го били разбрали правилно. Явно обаче чувството му за хумор отслабва, когато се отдалечава от стените на Кремъл.
Владимир Путин прехвърли и предишния си рекорд, като води пряк диалог пред телевизионните камери с гражданите в продължение на 2 часа и 55 минути. Той намери време и за пенсиите, за вилите, футбола, за лошите пътища и падащите самолети. В Русия има между 10 и 15 млн. нелегални имигранти, почти колкото в цяла Западна Европа. За безопасността на южните граници от Каспийско до Черно море Русия ще похарчи над 500 млн. долара. В края на 2007-а те ще бъдат изцяло затворени. Сигурността на границите е едно от условията Русия да сключи споразумение за безвизов режим с Европейския съюз.
На поредната имиджова операция пред медиите президентът бе като грижлив баща - строг, суров и държавнически угрижен... Публиката му отвръщаше с щадящи въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във