Банкеръ Daily

 Марияна Николова

Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе конферентен разговор с посланика на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров. Европейският съюз се очаква да вземе решение в следващите дни дали ще включи Русия в списъка на държави извън Общността, с които могат да отворят границите си, съобщиха от Министерство на туризма.

“Надявам се Русия да отпадне от забранителния списък, като реципрочно Вие също да извадите България от забранителния списък за пътувания на руснаците”, подчерта в разговора вицепремиерът.

Тя увери посланик Макаров, че Русия продължава да е сред най-важните пазари за българския туризъм и Министерството на туризма ще полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за гостите и туроператорите, предлагащи България като приоритетна дестинация.

Според Николова, руските туристи са добре дошли по българското Черноморие през август и септември и след това в СПА и зимните курорти. 

Освен това българските авиационни власти са потвърдили пред Росавиация готовността на националния превозвач “България ер” веднага да възстанови полетната си програма след получаване на разрешение от руска страна за възобновяване на международните полети до България.

Консулските служби на нашата страна в Русия също имат готовност да започнат оперативно работа по издаване на туристически визи при отваряне на границата с Русия, стана ясно още в разговора. 

Двете страни се договориха за организирането на българо-руски туристически форум в страната ни през последното тримесечие на годината. Целта е да бъде посветен на оздравителния и балнеоложки туризъм след глобалната пандемия от COVID-19, като част от подписаната между Министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия. 

За периода януари-май е отчетен спад от близо 60% на руските туристи в България спрямо същия период на миналата година, когато в страната са пристигнали над 450 000 гости от Русия. 

Кризата в туристическия бранш събра на протест пред Министерския съвет заетите в бранша, които изразиха недоволството си от пренебрегването на техните проблеми, възникнали вследствие на пандемията. Те поставиха ултиматум, че демонстрациите ще продължат, докато не бъде насрочена среща с премиера.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се ангажира да организира среща с премиера Бойко Борисов. Бизнесът настоява и за грантова схема за подпомагане от държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във