Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ ПРИЛОЖИ АМЕРИКАНСКИ РЕЦЕПТИ СРЕЩУ ГРУЗИЯ

Русия обяви пълна икономическа блокада на Грузия. Прекъснати са въздушните, железопътните съобщения, транспортните превози по суша и море. Наложена бе забрана и за паричните преводи от Русия, които са равни на 20% от брутния вътрешен продукт на страната. В Русия работят между 300 и 800 хиляди грузинци, които внасят в икономиката на Грузия годишно близо 2 млрд. долара. Икономическият удар срещу Тбилиси несъмнено ще бъде чувствителен.
Причина за най-острата криза в руско-грузинските отношения стана арестът на четирима руски офицери от Главното разузнавателно управление, които бяха обвинени в шпионаж и тероризъм. Те са били на служба в щаба на руските войски в Закавказието, разположен в Тбилиси. След консултации със САЩ, Украйна, Полша и Литва грузинският президент Михаил Саакашвили демонстративно върна руските офицери в родината си, като приложи унизителна публична процедура. Те бяха предадени на представители на ОССЕ, като преди това грузинските власти им изчетоха на глас всички обвинения. Случката взриви емоциите в Москва. След съвещание в Кремъл руският Съвет за сигурност взе решение за пълна икономическа блокада на Грузия. Руският президент Владимир Путин обвини властите в Тбилиси в държавен тероризъм с вземане на заложници.
Но поводът за поредното изостряне на напрежението между Москва и Тбилиси всъщност е предстоящият референдум в Южна Осетия през ноември. Той трябва да покаже дали жителите на отделилата се от Грузия територия желаят да се върнат обратно в нейните граници. Времето за референдума приближава, а всички опити на грузинските власти да окажат натиск върху властите в Цхинвали удрят на камък. Повечето нейни граждани, както и тези на Абхазия, която също се отдели от Грузия, имат руски паспорти. Не е трудно да се предскаже резултатът от референдума. При гласуването в Приднестровието 97% от неговите пълноправни жители одобриха излизането от Молдова с намерението впоследствие да се поиска присъединяване към Русия. Москва, която досега бе гарант за умиротворяването в горещите точки в ОНД - Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Нагорни Карабах, продължава да държи ключа за бъдещето на тези територии. Властите в Молдова, Грузия и Азербайджан подкрепят опитите на Европа да засили мисията на ОССЕ в тези райони. Освен това Русия вече предупреди, че предоставянето на независимост на Косово може да предизвика верижна реакция в зоните на тези замразени конфликти.
Преди две години Грузия в остра форма поиска Русия бързо да се изтегли от базите си в страната. Тбилиси подозира, че Русия не просто окуражава, но и подпомага стремежите им за отделяне на тези територии. Проблемът е, че грузинският президент Михаил Саакашвили, дошъл на власт след една революция, подкрепена от САЩ, твърде грубо демонстрира антируските си настроения и с видимо нетърпение се опитва да разреши конфликтите си с Абхазия и Южна Осетия. На 27 септември в Кодорското дефиле бе върнато правителството в изгнание, което от 1993 г. пребиваваше в Тбилиси и се грижеше за близо 300 хиляди бежанци, които напуснаха след въоръжения конфликт родните си места. В кръвопролитията загинаха над 10 000 грузинци, от които 7000 мирни жители, както и 5 хиляди абхазци и доброволци от Северен Кавказ. Грузия не може да се примири с това поражение. В началото на септември Грузия, Азербайжан, Украйна и Молдова отново повдигнаха в ООН въпроса за създаването на собствени полицейски сили и за промяна в мандата на преговорите за полицейските сили. Опитите въпросът да бъде вкаран в дневния ред на 61-ата сесия на Генералната асамблея на ООН обаче бяха подкрепени само от 16 страни. В същото време САЩ блокираха опита на Русия да вкара конфликта си с Грузия в Съвета за сигурност на ООН. Русия изрази разочарование от позицията на Вашингтон, но преди това САЩ също изказаха разочарование от отказа на Русия да свали блокадата около Грузия. Тбилиси възрази и срещу руско-турските учения Черноморска мелодия, които създават затруднения в работата на пристанищата в Батуми, Поти и Супса.
Блокирането на транспортните връзки сега прави практически невъзможно пътуването от Москва до Тбилиси. Ако се пътува със самолет през Киев, Истанбул или Лондон, пътят се удължава с 8 до 19 часа, а билетите поскъпват около четиридесет пъти. Русия въведе забрана и за паричните преводи за Грузия, а те са 67% от всички преводи от чужбина. Закриването на въздушните връзки бе мотивирано с дълга на Грузия от неплатени такси за въздушните коридори. Освен това преди няколко месеца Москва въведе предупредително забрана за вноса на грузински вина. Претекстът бяха известни и по-рано факти за фалшифицирането на марките. На обвиненията заимперската политика на Русия пък президентът Владимир Путин напомни, че най-мрачните страници от нейната история са писани от грузинци - Йосиф Джугашвили (Сталин) и Лаврентий Берия.
Качването на температурата около руско-грузинските отношения може да има неприятни последици вътре в самата Грузия. Тя изпитва проблеми с Аджария, Сванетия и Джавахетия. Русия обяви ускорено изтегляне от базите си в Батуми и Ахахалаки, а това може да засили тревогите и на арменците, които живеят в тези райони. През последната година военните разходи на Грузия са се увеличили повече от два и половина пъти и според Стокхолмския институт за изучаване на проблемите на мира и въоръженията (СИПРИ) тя е рекордьор в това отношение. Русия остро реагира на доставките за Грузия на артилерийски единици и на стрелково оръжие - съветски образец, от Украйна, Чехия и България. По времето на президента Едуард Шеварднадзе гвардейските части и частите за борба с тероризма бяха обучавани от американски инструктори. По програмата на НАТО за обучение и екипиране на грузинската армия са подготвени четири батальона - за бързо реагиране, борба с тероризма, планински и бронетанков батальон. Грузинските въоръжени сили са 26 хиляди войници, от които 6000 са вътрешните войски. Според Москва милитаризирането на режима на Михаил Саакашвили крие рискове за силови действия срещу отделилите се територии. Това може да взриви обстановката в района, който е в опасна близост до зоните на операции на международните сили - в Ирак и Афганистан. Наблизо са и енергийни коридори. САЩ покровителстват нефтопровода Баку - Тбилиси - Джейхан, който се разглежда като алтернатива на руските тръбопроводи.
Държавната дума на Русия подкрепи твърдите мерки срещу Грузия. Владимир Жириновски даже предложи Русия да използва опита на международния учител- САЩ, и да приложи спрямо Грузия иракския сценарий. Разбира се, това мнение не отразява преобладаващите настроения в руския парламент, но оскърбителното поведение на грузинския президент Саакашвили подклажда крайни чувства. Русия е силно засегната от безцеремонната намеса на САЩ в отношенията й с близките съседи. А независимо от загубата на влияние през предишните години Москва остава гарант на стабилността в Кавказ и Централна Азия и несъмнено най-ефективната регионална сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във