Банкеръ Daily

Общество и политика

Русия превежда долари на Турция за атомната централа

Руската държавна компания "Росатом" е прехвърлила пари на поделението, което строи атомна централа за 20 млрд. долара на турското средиземноморско крайбрежие, туширайки опасенията, че проектът може да се забави заради западните санкции. Миналата седмица "Росатом" е превел 5 млрд. долара на базирания в Турция строител "Акюю нюклиър", като два подобни по размер трансфери са планирани за тази и за идната седмица, твърди високопоставен турски източник, запознат директно с въпроса. Руската компания пък посочва в официално изявление, че макар строителният обект да е най-големият от този вид в света, "текущите трансакции са значително по-ниски" от числата, посочени от турските власти. 

Централата е жизнено важна за Анкара, защото трябва да задоволи непрекъснато нарастващите енергийни нужди на турската страна. След като и четирите реактора бъдат пуснати в експлоатация, тя ще задоволява 10% от вътрешното потребление на електрическа енергия. Добрите икономически отношения между Русия и Турция датират от десетилетия и турският президент Реджеп Ердоган много внимава да не охлади връзките с Кремъл след руското нахлуване в Украйна. 

Проектът получава финансиране от най-едрия руски кредитор "Сбербанк", на който САЩ и Европейския съюз наложиха санкции, както и от "Совкомбанк" - също в наказателния списък на Запада. "Росатом", който е едноличен собственик на турския проект и на поделението, изграждащо централата, не са санкционирани. 

По информация на турския източник, финансирането ще покрие всички необходими доставки за следващите две години. Работата по първия реактор - "Акюю 1", започна през 2018-а, а две години по-късно стартира и изграждането на "Акюю 2". Всички дейности трябва да приключат до 2026-а. 

Според официалните турски представители, трансферите са жест на добра воля на руския президент Владимир Путин за ролята на Ердоган в знаковото споразумение, което трябва да "отпуши" износа на зърно от Украйна и да тушира тревогите за глобална хранителна криза. Двамата лидери трябва да се срещнат в Сочи на 5 август.

През март "Росатом" обяви, че има право да продаде 49% от проекта "Акюю" на инвеститор, но има "всички необходими ресурси и инструменти да завърши успешно изграждането на централата" дори със собствено финансиране. 

Подобно на петролната рафинерия, построена от бившия Съветски съюз близо до град Алиага през 70-е години на миналия век, руските инженери и строители са изградили и други стълбове на турската индустрия, между които завод за алуминий и предприятия за текстил и за производство на стъкло. Анкара купи и отбранителни ракетни системи от Москва след като не успя да сключи изгодна сделка с традиционните си партньори от НАТО, включително и САЩ. Турските военни посочват предимствата на руските системи като цена и предоставяне на технология.  

Русия остава и жизнено важен източник на енергийни доставки за Турция: една четвърт от турския внос на суров петрол и около 45% от природния газ, купени през миналата година, са руски. Което дава на Москва огромен излишък в двустранната търговия. В момента двете държави разработват механизъм, позволяващ на турската страна да плаща за част от енергийните си доставки от Русия в турски лири, информира на 28 юли Турската централна банка.

Отчитайки икономическата уязвимост на Анкара, европейските партньори и американците оказват натиск на Ердоган да се съобразява със санкциите им върху руските физически и юридически лица заради войната в Украйна. Въпреки че се въздържа да се присъедини към наказателните мерки, Турция доста гласовито подкрепя Киев: фирма, оглавявана от зетя на Ердоган, е доставила десетки въоръжени дронове за засилване на украинските военни сили. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във