Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ НАДНИЧА В ЗАДНИЯ ДВОР НА САЩ

След десетилетие и половина унижения Москва започва да събира морални и материални компенсации. Русия дълго и мъчително преживяваше разширяването на НАТО покрай границите й и свободното движение на САЩ в близката чужбина - съседните държави и бивши партньори, които се смятаха за задния двор на руските интереси.
Само половин месец след като сключи изгодна сделка с Венецуела за доставката на 24 изтребители СУ-30, 53 хеликоптера и 100 000 автомата Калашников (АК-103), Русия е на път да направи още един пробив в американския заден двор. Аржентина потвърди, че е готова да закупи от Русия военни хеликоптера и бронирани патрулни катери. Част от сделката е и увеличаването на доставките на говеждо месо за Русия, която е най-големият вносител на този продукт. Аржентина отдавна имаше намерение да купи военни хеликоптера, но кризата през 2001-2002 г. забави тези планове. Миналата година Венецуела изкупи дълга на Аржентина към Световната банка, но и това не облекчи особено икономическата ситуация. Венецуелският президент Уго Чавес и левият президент на Аржентина Нестор Кирхнер се опитват да създадат Южноамериканска банка за развитие, която да конкурира международните кредитори, като развиват и съвместни енергийни проекти. Русия напоследък засили военното си сътрудничество и с други страни от района, като например Бразилия, Колумбия, Мексико, Перу и Уругвай. В отговор Вашингтон въведе санкции срещу седем компании от Русия, Индия, Куба и Северна Корея. Предлог бе сътрудничеството им с Иран, но очевидно засилващата се конкуренция на пазара на оръжие принуждава САЩ да действат по-рязко.
Под удара на санкциите, които ще продължат до 28 юли 2008 г., попада най-голямото руско предприятие за продажби на оръжие Рособоронекспорт. След преструктурирането на руската отбранителна промишленост то представя интересите на най-големите руски производители на оръжие. Обединението бе създадено, за да концентрира интересите и същевременно да упражнява засилен контрол в оръжейния износ. Някои руски износители се оплакваха от недобросъвестната конкуренция на руски производители, а също и от износители в чужбина, които на дъмпинг и без лицензи продават руско оръжие. Обединяването на интересите на руския военнопромишлен комплекс се оказа добър ход, но санкциите могат да нанесат значителни щети на плановете за развитие и на граждански проекти.
През миналата година Русия подписа с Иран договор за продажбата на 30 системи за противовъздушна отбрана, както и за модернизирането на 35 изтребители МиГ-29, 24 бомбардировача СУ-24, 30 военнотранспортни хеликоптера Ми-8. Според Вашингтон, изтребителите СУ-24 могат да пренасят и тактическо ядрено оръжие.
Конфликтът между Москва и Вашингтон с оръжейните доставки всъщност се разигра малко по-рано, когато Русия достави на Сирия мобилни зенитно-ракетни комплекси Стрелец. Те включват и преносимите зенитни ракети Игла, за които Израел изказа опасения, че може да попаднат в ръцете на терористите от Хизбула. След това Москва успя да сключи сделка и с Алжир. Венецуела, която доставя половината от нефта на пазара на Северна Америка, също купува зенитно-ракетни комплекси Тор-М1. По време на военния парад в Каракас на 5 юли Уго Чавес заяви, че Венецуела планира заедно с други страни от района да инициира създаването на военен пакт, който очевидно ще се бори с американското влияние. Предполага се, че в този блок може да влязат също Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай... Бразилия и Аржентина са страни, които имат своя ядрена програма. Ние се готвим да изградим съвременна система за противоракетна отбрана (ПРО), заяви Чавес, който видял компоненти на тази система при неотдавнашните си визити в Русия, Беларус и Иран. Според Стокхолмския институт за изследвания в областта на въоръженията и сигурността, през миналата година военните покупки в Латинска Америка и Карибския басейн са се увеличили със 7.2%, като Венецуела е на трето място по закупуване на оръжия след Бразилия и Чили.
Руско-венецуелската военна сделка е за над 3 млрд. долара и включва доставката на ракети Тор-М1. Освен това Русия и Венецуела ще разширяват сътрудничеството си в добива и транспорта на нефт и газ. Представители на Лукойл и Газпром водят преговори за строителство на газопровод с дължина 8000 км на стойност над 20 млрд. долара, от който са заинтересовани Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и други съседни страни. Лукойл ще участва в разработката на находище край река Ориноко, а Газпром спечели тендер за добив на газ във Венецуелския залив. Руски компании съвместно с венецуелски ще разработват вероятно и проекти за добив и преработка на алуминий.
Влизането на Русия в задния двор на САЩ предизвиква неприкрито раздразнение в Белия дом. Санкциите срещу Рособоронекспорт, която обединява интересите на всички отбранителни предприятия на Русия, практически са предизвикателство срещу Кремъл. Президентът Владимир Путин вложи доста усилия за лобиране навън и за консолидиране вътре на интересите на руските производители и износители на оръжие. Само през миналата година Рособоронекспорт постигна рекорд от продажби за 6.1 млрд. долара, като общият портфейл на поръчките надхвърля 30 млрд. долара. Експерти добавят и такива сравнения в спора между Москва и Вашингтон. В САЩ военнотехническото сътрудничество с развиващите се страни е 70% от износа, а в Русия - 90 процента. Москва снабдява с оръжие развиващи се гиганти и конкуренти на САЩ като Китай и Индия.
Ударът по Рособоронекспорт е силен, макар че ще засегне и американските интереси в Русия. Доставчик на концерна Сухой на части и оборудване за руския регионален пътнически самолет Суперджет са американските компании Hamilton Sundstrand, Honeywell и Boing. Москва има намерение да излезе на световния пазар за средномагистралните самолети. Този пазар се оценява на 3-4 трлн. долара. Боинг трябваше да поеме сертифицирането на самолета и техническото му обслужване в цял свят. Кремъл може да повлияе и за закупуването на нови боинги от руските авиопревозвачи. Намеренията бяха на стойност над 3.5 млрд. долара. Големи руски авиокомпании, като например Аерофлот, вече купиха американски авиолайнери.
Санкциите вероятно ще засегнат и доставките на руски титан за компанията Боинг. Единственият му производител ВСМПО - Ависма неотдавна също бе прехвърлен под контрола на Рособоронекспорт.
Военните сделки с Венецуела и Аржентина ще задълбочат политическото охлаждане между Москва и Вашингтон. Но за Москва цената си струва. Русия се завръща отново в Латинска Америка и това най-малкото е компенсация за начина, по който САЩ диктуват в нейния заден двор. Ориентирането на левите правителства в Южна Америка към Москва вече създава главоболия на Вашингтон. Създаването на военен и икономически блок за борба с американското влияние в района вече е сериозен признак, че движението по полюсите на световната политика се ускорява.
ТПС: По време на визитата си в Москва венецуелският президент Уго Чавес може би намери приятел, но руският му колега Владимир Путин със сигурност откри пазар за оръжейната промишленост на Русия. /Снимка - Путин-Чавес - преди около месец и нещо/

Facebook logo
Бъдете с нас и във