Банкеръ Daily

Общество и политика

Русия изгони двама български дипломати

Атанас Кръстин

Русия изгони двама български дипломати. Информацията идва минути след като стана ясно, че Кремъл е привикал българския посланик в Москва.

Кремъл е привикал българския посланик в Москва Атанас Кръстин, за да му връчи съответната дипломатическа нота. "Тази стъпка е "огледална" мярка в отговор на немотивираното решение на българските власти да експулсират от страната през септември тази година руски дипломати от търговския представител на Русия в София", се казва в съобщението на руското външно министерство. 

На 23 септември България обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.Данните бяха предоставени на българското Министерство на външните работи от прокуратурата. След съобщението на прокуратурата и външното министерство преди почти три седмици Русия обеща ответни мерки, без да навлиза в подробности.

Руското посолство обяви, че не е получило доказателствата, потвърждаващи подозренията на българските власти за дейности, несъвместими с позицията на дипломатите. 
Говорителят на външното руско министерство Мария Захарова е коментирала, че обвиненията са "измислени".

На излизане от министерството в понеделник (12 октомври) Кръстин не е коментирал темата. 

В началото на годината прокуратурата отново обяви, че двама руски граждани с дипломатически имунитет са събирали информация за България с цел да я издадат на чужда държава или организация. Обвинението твърдеше, че единият дипломат се е интересувал от информация за механизмите на изборния процес, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната. Както сега, тези данни били изпращани в руска разузнавателна служба в Москва. Двамата руски служители бяха обявени за "персона нон грата" в България. 

След избора на Гешев за главен прокурор, бяха повдигнати и обвинения на трима руснаци заради отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във