Банкеръ Daily

Общество и политика

Русия изгони български дипломат

Сградата на руското външно министерство

Русия обяви за персона нон грата служител на българското посолство в Москва. Действието е предприето като ответна мярка, се казва в съобщение на руското външно министерство. Според него мярката е в отговор на "лишеното от мотиви решение" на София да изгони руски дипломат през април. Посланикът ни в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в министерството, където му е била връчена нотата.

На 1 април външното ни министерство обяви, че е връчило нота на руското посолство, с която го уведомява, че един от дипломатическите му служители се обявява за персона нон грата. Дипломатът е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност у нас. Беше му даден 72-часов срок да напусне страната. 

Същевременно Москва обяви, че гони и десетима румънски дипломати. Руското външно министерство посочва, че мярката е в отговор на решението на Румъния от 5 април да изгони десетима руски дипломати. "Москва отхвърля опитите на Румъния да хвърли вината за военните престъпления в Украйна върху Русия", заявяват оттам. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във