Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ И КИТАЙ ПАК СЕ ЗАКЛЕХА ВЪВ ВЗАИМНА ВЯРНОСТ

Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров


За по-малко от година Русия посетиха 27 президенти, 20 премиери, 36 външни министри и даже петима монарси и членове на кралски фамилии. Случваше се даже визитите да се застъпят. Такъв интерес е достатъчно показателен, защото независимо от съмненията кой път се опитва да хване президентът Владимир Путин Русия си остава една от горещите точки на световната политика.
Поредната визита на председателя на Китай Цзян Цзъмин в Москва предизвика доста слухове. Президентът Путин и председателят Цзъмин лично опровергаваха съмненията за стратегически съюз. Двадесет годишният руско-китайският Договор за дружба, добросъседство и сътрудничество засяга най-вече отношенията между двете страни, но тъй като става дума за две толкова големи държави, той не може да бъде затворен само в тези рамки, поясни президентът Путин, който очаква споразумението да се отрази благоприятно върху международните отношения.
Навеки приятели и никога врагове, е записано в съвместната декларация. Президентът Путин цитираше мъдрите думи на Дън Сяопин: Време е да се закрие миналото и да се отвори бъдещето. Председателят Цзъмин отвръщаше на чист руски език: Ние ще направим всичко, което е в моите сили. Договорът бил идея на Цзъмин, заяви Путин. Подготовката му е отнела повече от две години. Той не е трамплин за стратегически съюз, а още по-малко заговор срещу трети страни, обясни руският президент пред журналистите. В 25-те параграфа, третиращи следващите 20 години, обаче е записана цялата граматика на отношенията между двете страни. Такъв договор не бе подписван от 1949 г. насам и такова споразумение Пекин не е подписвал с нито една страна в света. То е крачка към по-балансирани и предсказуеми отношения, обясниха от Смоленския площад (руското външно министерство). Така че въпросът срещу кого се сприятеляваме изглежда неуместен. Реакцията е за отбрана, а не за настъпление, допълват експертите.
Москва и Пекин се отнасят еднакво неодобрително към американската идея за излизане от Договора по ПРО от 1972 г. Ако САЩ построят своя национална отбранителна противоракетна система, 50-те или 70-те китайски междуконтинентални балистични ракети веднага отпадат от стратегическите сметки. Русия пък ще трябва да хвърли непосилни средства за приспособяване на ракетите Топол М към новата стратегическа концепция. Дали Москва разиграва китайската карта, или Пекин - руската, е трудно да се каже. И двете страни нямат интерес от конфронтация със САЩ. Но имат интерес да запазят пространство за маневри. Такова пространство търсят и държави като Франция, Индия, Япония. Политиците и дипломатите твърдят, че Китай се нуждае от силна Русия, а Русия - от силен Китай. В подписания помежду им договор двете страни не поемат задължението да се защитават една друга в случай на външна агресия. Но и няма да стоят със скръстени ръце. Всяка от страните поема задължението веднага да встъпи в контакт с другата и да проведе консултации за изключване на възникналата заплаха.
Пекин и Москва поемат задължението да не използват сила и заплахи в двустранните си отношения. Същевременно те заедно ще предприемат действия, които биха могли да създадат заплаха за международната стабилност. Сега практически 98% от руско-китайската граница е уточнена и регулирана. Остава да се изгладят разногласията около участъка по р. Амур. Според президента Путин обаче на правителствено равнище нещата са уточнени и са определени конкретни срокове за решаване на проблема. Подписаният в Москва Договор за дружба, добросъседство и сътрудничество е практически безсрочен, тъй като ще се подновява автоматично на всеки пет години, освен ако някоя от страните не размисли. В документа е записано също, че двете страни няма да насочват ракетите си една срещу друга и се обявяват за многополюсен свят. Пекин и Москва ще полагат съвместни усилия за укрепване на авторитета на ООН и отхвърлят всякакви форми за подкопаване на междунардното право чрез концепции хуманитарна интервенция и ограничен суверенитет.
Някои от наблюдателите поставят под съмнение бъдещето на прясно сключения руско-китайски договор. Той е подписан под диктовката на лидери от старото поколение като Цзян Цзъмин. Ако реформите в Китай докарат на власт новото поколение на икономическите прагматици, сегашният политически мотивиран договор няма да има особена стойност. За президента Владимир Путин и председателя Цзъмин ще остане обаче историческата роля, че са извадили руско-китайските отношения от затегналата се пауза на взаимно изчакване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във