Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ - ПО-БЛИЗКИ ОТ ВСЯКОГА

Докато у нас гонят Майкъл Чорни, в братска нам Русия на същия хал е един от най-големите олигарси - Борис Березовски. В понеделник той обвини Кремъл, че властта го заплашва със затвор, ако не продаде своите 49% от акциите на най-гледаната руска телевизия ОРТ. Публичните си изяви бизнесменът прави от Париж, защото се опасява от това, което може да му се случи при евентуалното му завръщане в Москва. В писмо до президента Владимир Путин той заявява, че заплахите и изнудването не са нормален способ, с който държавата трябва да разрешава споровете със своите граждани. Вместо да продаде акциите си, Березовски обяви, че ще ги прехвърли на няколко журналисти от медията. Атаката срещу Березовски се засили след трагедията с подводницата Курск, когато президентът Путин обвини медиите, че са използвали инцидента за политически цели.


Друг медиен магнат - Владимир Гусински, също е подложен на натиск да продаде контролния пакет от втората по гледаемост телевизия - НТВ, на Газпром. През юни Гусински дори прекара няколко дни в затвора, но повдигнатите срещу него обвинения от прокуратурата бяха снети.


ОРТ е в сложна ситуация, след като нейният лиценз изтече на 29 март. Според руските закони той се подновява, ако не са установени нарушения на закона. От Кремъл заявиха, че такива нарушения има и че честотата на ОРТ може да бъде дадена на друг оператор чрез търг за 1 млн. щ. долара. Наблюдателите припомнят, че при парламентарните избори ОРТ бе използвана, за да разруши имиджа на партията на кмета на Москва Юрий Лужков и бившия премиер Евгений Примаков Отечеството - Цяла Русия. Но сега президентът Путин явно се притеснява, че тази влиятелна медия може в едни момент да се обърне срещу него и затова настоява за пълен контрол над телевизията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във