Банкеръ Daily

Общество и политика

Русия и България имат добра основа на приятелството, заяви Сергей Лавров

Културните и духовните ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, съобщават ТАСС и БТА.

"Убеден съм, че руско-българското братство, общото културно и духовно наследство могат да устоят на изпитанието на времето. Това е основа за развитие на двустранните връзки помежду ни, за сътрудничество във  всички области - политика, икономика, туризъм, култура", каза руският министър.

Лавров изтъкна "специалната роля" на руско-турската война от 1877-1878 г. в историята на отношенията между Русия и България и между двата народа.

"Днес отдаваме дължимото на българските опълченци, сражавали се рамо до рамо" с руските войски за независима България, добави той.

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев на свой ред отбеляза "общите исторически, културни и духовни връзки" между двете страни и двата народа. Да пазим общата си история е наш дълг и първостепенна задача, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във