Банкеръ Weekly

Общество и политика

РУСИЯ: ГОРДОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ

Вие сте прихванали болест, която е по-страшна от СПИН. Тя се нарича синдром на победителя, заяви 73-годишният Михаил Горбачов по адрес на Вашингтон. Защо сте решили, че сте по-умни от нас и искате да ни наложите своя начин на живот, недоумява Горбачов. Той признава, че 56-годишният руски президент Владимир Путин прави грешки, но демокрацията в Русия се развива в специфичен контекст. Горбачов, който през 1990 г. получи Нобеловата награда за мир, е готов да си даде главата, че Путин не използва нефта и природния газ за енергиен шантаж срещу Запада. От една страна, Западът иска от нас да поддържаме свободен пазар на природния газ, а, от друга страна, ни упреква, че го продаваме на съседите на пазарни цени. Упрекват ни едновременно за това, което правим и което не правим, недоумява бившият съветски президент, който обикаля да чете лекции по цял свят и се среща често със западния политически елит.
В навечерието на срещата на Групата на осемте най-развити държави в Санкт Петербург на Запад не утихват споровете какво прави Русия в клуба на най-силните на деня. Влиянието й върху световната политика е твърде далеч от влиянието на бившия СССР, а интеграцията й в световната икономика се задържа от бившия й съперник от ерата на студената война - САЩ. Въпреки че доста наблюдатели се упражняват по темата за настъпващия студен мир, президентите Владимир Путин и Джордж Буш демонстрират завидна лоялност един към друг. Буш не реагира на призивите на отделни американски конгресмени да бойкотира срещата на Г-8. За Путин тя ще бъде ефектна репетиция за новата роля на Русия, която влияе все по-активно не само в задния си двор - бившето постсъветско пространство, но и в Близкия и Далечния изток, Латинска Америка...
Близостта на Москва с Пекин и Делхи също е повод за различни предположения за бъдещето на световните центрове на силата. Британският премиер Тони Блеър предлага Г-8 да се превърне в Г-13, като към групата се присъединят Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и Мексико. По този начин жестът на Запада след приемането на Русия в Г-7 ще бъде размит, а същевременно към западната ценностна система ще бъдат приобщени държави с увеличаваща се роля в световната икономика и политика. Проекта си Блеър нарича силна многостранност. Като начало той предлага да започнат търговски преговори с Индия и Бразилия. Преди това е насрочена кризисна среща за стартиране на политическите преговори с новите претенденти за клуба.
Инициативата на Тони Блеър вероятно е опит да спаси личния си престиж, пострадал силно след безусловната му подкрепа за всички американски военни операции в чужбина, които сега са подложени на остри критики и преоценка. Освен това Вашингтон преориентира политиката си към съюзниците, като направи реверанс към Германия. Берлин и Париж бяха в немилост, след като публично изразиха неодобрението си от американската военна операция в Ирак и опитите на Вашингтон да повтори същата хватка в Иран. Личната дружба между Путин и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер бе силен удар по САЩ. Руският президент умело използва разногласията между САЩ и Европа, като изгради близки отношения и с лидерите на Италия и Франция, както и с други европейски лидери. След оттеглянето на Шрьодер от германската политическа сцена и успешния руско-германски ход със съвместното изграждане на Северния газопровод Буш започва да възвръща инициативата си в Европа.
За Москва моментът да прокара своята линия на утвърждаване е също подходящ. Без да изостря излишно отношенията си със САЩ и съюзниците им, Русия успя да укрепи южните си граници и стабилността в близкото си географско окръжение, без да се присъединява към военните операции на коалиционните сили в Афганистан и Ирак. Кремъл жертва част от интересите си, като допусна разполагането на американски военни бази в страни - близки партньори. Но затова пък спести средства и главоболия за борба с външните заплахи, което й позволи да отдели повече време и внимание на вътрешните си проблеми.
Непредсказуемият скок на цените на енергоносителите на световните пазари донесе на Русия невиждани икономически и политически дивиденти. Тя събра солидни валутни резерви, създаде стабилизационен фонд и твърди, че се стреми да въведе пазарни принципи в отношенията с всички съседи. За първи път от провъзгласяването на независима Русия ние сме в състояние точно да формулираме отговора на ключовите за всеки народ и държава въпроси - кои сме, накъде вървим и в какво общество искаме да живеем, обяснява в своя статия за всекидневника Известия вицепремиерът и министър на отбраната Сергей Иванов. Триадата на руските ценности са суверенната демокрация, силната икономика и военната мощ. Русия сама определя своя вътрешен курс, без да зависи от натиск отвън, а силната икономика й позволява да поддържа военната мощ. Възобновени са държавните военни поръчки, разработени са нови наземни и морски стратегически ракети - Топол-М и Булава-30.
В навечерието на срещата на Г-8 руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да се поколебае да защити срещу международния тероризъм живота на своите граждани навсякъде по света. И двете камари на парламента - Държавната дума и Съветът на федерацията, гласуваха в подкрепа. Путин публично даде указания на спецслужбите да издирят и накажат убийците на четиримата руски дипломати в Ирак. Седмица по-късно при спецоперация край Назран (Ингушетия) бе ликвидиран лидерът на чеченските сепаратисти Шамил Басаев.
Методичността, с която спецслужбите отстраняват терористите в Северен Кавказ, започва да всява респект. Ръката на Кремъл издири и наказа виновниците за най-кървавите терористични акции срещу гражданското население в Москва и Кавказ. Със смъртта на Басаев бе затворена веригата на серия кървави атентати и отвличания на заложници, масови убийства и терор в страната. За западните лидери това е знак, че Русия не само отправя, но и изпълнява заканите си. Ликвидирането на Басаев е лична победа за Путин, който спечели популярност през 2000 г. като премиер именно с твърдите си мерки срещу чеченските терористи, които дръзнаха да нападнат Ингушетия от Чечения в опит да създадат свой халифат в Кавказ. Тогава Басаев бе начело на отрядите, които унищожаваха всичко по пътя си. Сега Русия се протяга по-далеч - към гнездата на международния тероризъм.
Путин ще посрещне със самочувствие колегите си в родния си град Санкт Петербург. В момента той е сред най-популярните политици и лидери в света и със завиден рейтинг на одобрение в Русия. На упреците за енергийната си политика Путин отвръща: ние ще пуснем партньорите си в сърцето на нашата икономика - добива на нефт и газ - само ако те ни пуснат под сърцето си - до високите технологии. А колкото до истерията заради цените на природния газ в Украйна, възхищавам се на американците как настойчиво и ефективно защитават интересите си в Европа, спокойно обяснява Путин. Без излишни емоции Москва дава ясни знаци, че приятелството отсега и нататък ще струва пари. Пазарни отношения - и в политика, и в икономиката - това е кредото на нова Русия, която Путин успя да вкара в клуба на най-силните, а сега ги кани на своя маса в старата имперска столица Санкт Петербург.

Facebook logo
Бъдете с нас и във