Банкеръ Daily

Общество и политика

Русе ще търси финансиране за римската крепост Сексагинта Приста

Историческия музей в Русе предлага да бъде разширена и реставрирана римската крепост Сексагинта Приста, която е обект с национално значение. Ако идеята се развие, това би позволило кандидатстването по европейска програма „Регионален туризъм“.   

Дунавският римски Лимес е в предварителния списък на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО от 2016 г., затова и предложенията са свързани с разширяването на музея на открито Римска крепост Сексагинта Приста чрез консервация и реставрация на съществуващи археологически съоръжения, изваждане на експозиция Археологически музей във Военния клуб, изграждане на експозиция Музей на история на Русе в сградата на съществуващия Исторически музей и изграждане на експозиция в бомбоубежища на Гражданска защита – под Сексагинта Приста.

Крепостната стена, минаваща пред сградата на Военния клуб и стигаща до частен имот, е най-високата подобна, открита до този момент в българския участък на река Дунав. Тъй като 2/3 от Историческия музей сега представя археология, идеята е той да се превърне в музей на историята за Русе през ХХ век до съвременността, а пространството около Римската крепост Сексагинта Приста да бъде музей на археологията, разказващ за Античността. По този начин в града ни ще има не един, а два музея, с различна културна и национална стойност.

Сексагинта Приста споделя съдбата на останалите крепости по десния бряг на Долния Дунав. Тя загива под ударите на авари и славяни в края на VI и началото на VII век. По-късно, през IX – X век, върху нейните руини възниква средновековното селище Русе. Сексагинта Приста означава в превод „Пристанище на шейсетте кораба“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във