Банкеръ Daily

Общество и политика

Румънски евродепутат настоя Джамбазки да отговори за бомбичките срещу протестиращи

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от групата "Обнови Европа" настоя българският ѝ колега Ангел Джамбазки да отговори публично дали е хвърлял бомбички по протестиращи в София и дали ги е поливал с вода от прозорците на партийната централа на ВМРО.

"Г-н Джамбазки, получих снимки от България, от които изглежда, че сте хвърляли взривни материали и сте пръскали с вода протестиращи от прозореца. Те бяха мирни протестиращи, защитаващи демокрацията, независимото правосъдие, върховенството на закона, свободните медии и европейска държава. Вие ли бяхте, уважаеми колега? Вие ли направихте това? Публично ви предизвиквам да отговорите на въпроса ми. Защото ако сте вие, то браво на независимите медии и хората, които разкриха това. Разбирам вашата ярост срещу тях. Но такова поведение, уважаеми колега, ако наистина сте вие, не принадлежи на Европейския съюз. Нито принадлежи на Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!", написа Стругариу във Фейсбук.

Преди седмица бяха разпространени кадри, на които се вижда как от последния етаж на централата на ВМРО по протестиращи пред сградата се хвърлят пиратки, хората бяха заливани и с вода. Вижда се и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. 

"Отровното трио" изпрати имейл до всички 705 евродепутатити, който показва "как Ангел Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи пред централата на ВМРО".

В интервю за БиТиВи Джамбазки отказа да отговори директно на въпроса дали той е хвърлял бомбички срещу протестиращите. "Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран", каза той.

Евродепутатът от ВМРО посочи, че актовете са били самозащита в отговор на вандалските действия и агресията на протестиращите. Според него всеки би го направил, ако в дома му дойдат да чупят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във