Банкеръ Daily

Общество и политика

"Румънката" Херта Мюлер печели Нобел за литература за 2009 година

От особено значение в творчеството й е романът "Разлюлян дъх" (Atemschaukel), публикуван през 2009 година.

Румънско-германска писателка, поетеса и есеистка Херта Мюлер (на немски: Herta Müller) е известна със своите произведения, описващи тежките условия на живот в Румъния при режима на Николае Чаушеску (Nicolae Ceaușescu; 26 януари 1918 - 25 декември 1989 г., ръководител на комунистическа Румъния от 1965 до падането на режима му през декември 1989-а“, и преследванията срещу румънските немци при комунистическото управление в страната. Те са наследници на онези немци, с които австрийската императрица Мария Тереза (1717-1780 г.) колонизира слабо населения регион на Банат с етнически немски селяни от германските провинции Швабия, Елза и Бавария, както и с австрийци. Така Банатският регион става известен като "Дунавска Швабия".

Херта Мюлер е родена на 17 август 1953 година в Ницкидорф, Банат, и е с немски етнически произход. Майка ѝ е депортирана в СССР, в един от лагерите за принудителен труд. Баща ѝ изкарва прехраната на семейството като шофьор на камион. От 1973 до 1976 г. Херта Мюлер изучава германистика и румънистика в университета на град Тимишоара, който е административен център на Окръг Тимиш, Банат, Западна Румъния. (На 15 декември през 1989 г. в Тимишоара избухва румънската революция срещу диктатора Николае Чаушеску, която довежда до свалянето му от власт.).

През 1976 Херта Мюлер започва работа в машиностроителен завод като преводачка, но скоро е набедена и напуска. След това изкарва прехраната си с учителска дейност по училища и детски градини. Тя е преследвана от режима на Чаушеску, тъй като остро критикува властта, а произведенията ѝ са цензурирани. През 1987 година емигрира от Румъния и се установява в Западен Берлин. В началото на 90-те години придобива международна известност, като книгите ѝ са преведени на повече от 20 езика. От особено значение е романът ѝ "Разлюлян дъх" (Atemschaukel), публикуван през 2009 година.

От 1995 година Мюлер е член на Немската академия за език и литература в Дармщат и на "Обединението на немските есесити, новелисти и поети".

Херта Мюлер печели над 20 литературни награди, сред които Немската езикова награда (Deutscher Sprachpreis, 1989 г.), наградата "Розвита" (1990 г.), "Наградата на немската критика" (1992 г.), Европейската награда Aristeion Prize (1995 г.), като тя е единствена представителка на немскоговорящите страни, печелила тази награда.

Херта Мюлер е носител и на Нобеловата награда за литература за 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във