Банкеръ Weekly

Общество и политика

Румъния се колебае за нов заем

Управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску за първи път намекна, че Букурещ може да не сключи нов договор с МВФ. Според него положителното приключване на сегашното споразумение през първата половина на тази година ще предостави достатъчно пространство за сътрудничество през цялата 2013-а и страната няма да има нужда от нов заем.


Новината потвърди усещането, че Румъния се колебае по този въпрос. През 2013-а тя трябва да плати най-голямата си фактура към МВФ в размер на 5.2 млрд. евро по заема от 2009 година. Това, разбира се, не означава автоматично, че Букурещ няма да поиска още пари от Фонда, но неизвестността вероятно ще продължи поне още няколко седмици.


Мисия на Фонда, ръководена от главния преговарящ за Румъния Ерик де Врийер, ще пристигне в северната ни съседка в края на януари за седмата и осмата оценка на стендбай споразумението с нея. През март 2011-а румънците сключиха двугодишен договор от предпазен тип в размер на 5 млрд. евро, които да бъдат използвани в случай на нужда. Правителството на Виктор Понта обяви, че след изтичането му тази пролет иска да подпише нов подобен контракт, като основната му цел е да успокои инвеститорите и финансовите пазари относно решимостта на румънските власти да продължат с реформите.


Отговорът на въпроса е особено важен, защото без него не се знае как ще изглежда бюджетът на Румъния през 2013-а. За последно екип на МВФ беше в Букурещ през ноември, но си тръгна, без да прави каквито и да било публични изявления. По неофициални информации представителите на Еврокомисията, които са били част от делегацията, са проявили необичайна твърдост към румънските си домакини. Основните проблеми идват предимно от забавените приватизации на държавни предприятия. Правителството отложи до края на 2013 г. крайния срок за продажбата на миноритарни пакети от държавни компании като Ромгаз, Нуклераелектрика, Трансгаз и авиокомпанията Таром.


Вторият кабинет на премиера Виктор Понта наследи и проблема с неприватизирания и затънал в дългове химически комбинат Олтким. Поетият към МВФ ангажимент беше той да бъде продаден през 2012-а, но търгът, спечелен от медийния магнат Дан Дяконеску, се превърна в цирк и бе анулиран. Това показа на практика, че управляващият Социаллиберален съюз е заклещен между разпоредбите на споразумението с Фонда и местния бизнес, който е хвърлил око на националните компании и иска да сложи свои хора в ръководството им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във